Nieuws Mechelen Werken aan Predikherenkerk zijn gestart

Werken aan Predikherenkerk zijn gestart

Werken aan Predikherenkerk zijn gestart

MECHELEN – Nadat in september 2019 de restauratie van het Predikherenklooster werd afgerond, is nu de naastgelegen Predikherenkerk aan de beurt. Op termijn zal de kerk een publieke invulling krijgen.

Aannemer Monument-Vandekerckhove uit Ingelmunter startte in december met de stellingbouw. Verdere werfinrichting en stellingopbouw is nog voorzien in januari 2021, met uitzondering van de voorgevel van de kerk, waar de montage van de stelling in april of mei 2021 is voorzien.

“Gezien de toestand van de kerk is de opstart van de restauratiewerken aan zowel het exterieur als het interieur zeer dringend. De degraderende toestand van het exterieur, zowel aan daken als aan gevels, zorgt voor stabiliteits- en waterinfiltratieproblemen. Hierdoor ondervindt ook het interieur bijkomende schade. Nu moeten we erg secuur te werk gaan om erger te voorkomen en dit belangrijke monument weer te laten stralen”, zegt schepen van Monumenten, Koen Anciaux (VLD-Groen-M+).

De effectieve restauratie aan het exterieur gaat binnenkort van start. De gevels worden gereinigd, natuursteen- en baksteenmetselwerk wordt gerestaureerd en de dakbedekking vernieuwd. In de raamopeningen komt nieuw schrijnwerk. Al deze restauratiewerken aan het exterieur zullen tot ongeveer een jaar duren.

Tegelijkertijd wordt vanaf maart 2021 ook gestart met de binnenrestauratie aan het metselwerk, de gewelven en het pleisterwerk. Tegen juli 2022 zou de complete restauratie moeten klaar zijn en kan de oude kerk een invulling krijgen. Er wordt daarvoor onder meer gedacht aan een evenementenlocatie of horeca.

De kostprijs van deze werken bedraagt 3.250.0000 euro. Hiervoor kan de stad rekenen op een restauratiepremie van 2.690.000 euro toegekend door de Vlaamse Overheid in het kader van de Meerjarige Subsidiëringsovereenkomst ‘Restauratie en herbestemming van het Predikherenklooster te Mechelen’.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Mechelen, Zemst
Mechelen

Quares steunt Villa Clementina

MECHELEN – Het Mechelse vastgoedbedrijf Quares schenkt dit jaar uitzonderlijk geen nieuwjaarscadeaus aan haar trouwe klanten. In ruil steunt Quares… Lees meer