Olivier Verhelst van Qualivino met een glas van Plezanterik. Foto Joren De Weerdt Olivier Verhelst van Qualivino met een glas van Plezanterik. Foto Joren De Weerdt

Wijnhandel Qualivino klinkt op zeventigjarig bestaan met eigen witte wijn uit Wijnegem

Bij wijnspeciaalzaak Qualivino in Lier klinken ze dit weekend op hun zeventigjarig bestaan. Dat gebeurt zoals je zou verwachten, met een grote proeverij. Maar het bedrijf voegt daar nog een mooi extraatje aan toe, met de lancering van een zelfgemaakte witte wijn waarvoor de druiven vlakbij in Wijnegem gerijpt zijn: de Plezanterik. En wie wil kan proeven van een porto die de familie nauw aan het hart ligt en die al de volle zeventig jaar in het aanbod zit, in het decor van Expo ‘58.

De wijnhandel opereert nu vanuit Lier, maar de wortels liggen in Boechout. De oprichter is Albert Somers. In 1953 voerde hij Franse kwaliteitswijnen, porto’s en gedistilleerde dranken in vanuit Kasteel Fruithof in Boechout. Een wijnhandel zag er in die dagen helemaal anders uit dan vandaag. Vele wijnen werden in bulk van de wijnkastelen naar Boechout gebracht, waar ze gebotteld werden om te verkopen.

Lees ook: Qualivino verdeelt flessen wijn met een boodschap

Sinds 1994 legt de familie zich ook toe op zelf wijn maken, in het zuid-westen van Frankrijk. Oorspronkelijk begon Patrick Somers met een bescheiden wijndomein van 14 hectare ten zuiden van Bergerac. In de loop der jaren groeide Château Les Donats uit tot een gerespecteerd wijndomein in de regio met 25 hectare wijngaard en een gamma van tien verschillende wijnen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Qualivino wijnhandel in Lier. Foto Joren De Weerdt
Qualivino wijnhandel in Lier. Foto Joren De Weerdt

De derde generatie is Olivier Verhelst (38), de stiefzoon van Patrick die nu aan het hoofd van het bedrijf staat. “Ik ben opgegroeid in een nest vol wijnpassie. Mijn vakanties bracht ik altijd tussen de Franse wijngaarden door. Na mijn studies bio-ingenieur en wijnbouwkunde aan de universiteit van Bordeaux ben ik in de wijnhandel en wijnmakerij gestapt. Ik ben betrokken bij de wijnproductie bij verschillende Vlaamse wijndomeinen. Als wijnconsulent ondersteun ik de wijnmakers. Dat is ook hoe ik bij wijndomein Vigna in Wijnegem terecht ben gekomen”, vertelt Olivier.

Plezanterik

“Die samenwerking resulteert nu ook in een Vlaamse wijn onder de vlag van Qualivino die we zelf mee gemaakt hebben bij Vigna. We hebben zelf bepaald welke druiven van welke percelen we zouden gebruiken, welke blend we zouden maken, welke technieken we zouden gebruiken om de juiste stijl te bekomen, welke rijping de wijn zou ondergaan, enzovoort. Het resultaat is de Plezanterik.”

De Plezanterik is een witte blend van de druivenrassen chardonnay, pinot blanc en johanniter. De Franse eiken vaten waarin de wijn gerijpt is geven wat structuur en een licht gerookt houtaroma, die mooi samengaan met de frisse zuren die doen denken aan appel en peer. De melkzuurgisting die de wijn onderging zorgt dan weer voor een subtiele boterachtige toets. De wijn is vrij prijzig, maar in de plaats krijg je wel een elegante wijn, boeiend om te proeven. Deze wijn past volgens Olivier perfect bij gevogelte, kalfscarpaccio, vitello tonnato of een stuk kabeljauw.

Tijdens de jubileumproeverij zijn een 140-tal flessen te proeven, waaronder de Plezanterik.