Previno bestaat 1 jaar Op 28 juni viert Violet het eenjarig bestaan van haar zaak met muziek en bubbels. Foto: JOREN DE WEERDT

Wijnwinkel en koffiebar Previno viert eerste verjaardag

Een jaar geleden opende Violet (36) samen met haar partner Dieter de deuren van Previno, een wijnwinkel, wijnbar en specialty koffiebar aan de Kolveniersvest in Lier. Wat begon als een sprong in het diepe, groeide uit tot een vaste waarde voor wijnliefhebbers, koffiekenners en nieuwsgierige passanten.

“Het was een intens eerste jaar, met hoogte- en dieptepunten, maar ook met ontzettend veel leermomenten”, zegt Violet. Na een carrière van acht jaar in het notariaat, keerde ze terug naar haar eerste liefde: de horeca. Met meer dan tien jaar ervaring in de gastronomie, onder meer als chef de rang en verantwoordelijke voor de wijnkelder, lag een eigen zaak al langer in het verschiet. “Twee jaar geleden had ik een pop-up in Laakdal, en dat smaakte naar meer. Zo ontstond Previno: een plek waar kwaliteit en beleving samenkomen.”

Drie concepten

Previno combineert drie concepten onder één dak: een wijnwinkel, een wijnbar en een specialty koffiebar. “Die combinatie lijkt misschien verrassend, maar voor mij voelt het heel logisch aan. Ik hou van verfijning en vakkennis, en dat vind je terug in zowel wijn als koffie. Onze wijnen komen van zorgvuldig geselecteerde domeinen uit de hele wereld – van gerenommeerde huizen tot kleine, gepassioneerde producenten. Maar wijn hoeft bij ons geen ingewikkeld verhaal te zijn: iedereen is welkom om te proeven, ontdekken en genieten, met of zonder voorkennis.”

Violet, zaakvoerster van wijnwinkel Previno

Na een opleiding tot barista aan de Specialty Coffee Association groeide ook haar liefde voor koffie. “Specialty coffee sluit perfect aan bij het niveau dat ik wil uitdragen. Het is pure ambacht en ik vind het geweldig om ermee bezig te zijn.”

Klein feestje

De zaak opende in juni 2024 en is intussen een vertrouwde plek geworden voor velen. “Ik kende Lier eigenlijk niet goed voor ik hier begon, ik had hier geen vrienden of familie, dus het was letterlijk een sprong in het diepe.”

Toch heerst er vooral positiviteit. “Ik heb vaste klanten opgebouwd, krijg veel steun, en het is heel fijn om te merken dat mensen meeduimen.”

Wijnfles van Previno in Lier

De eerste verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij. Tijdens de zomerbraderij op 28 juni pakt Previno uit met livemuziek van artiest Robin Crauwels, die tussen 15 en 17 uur het publiek trakteert op jazzy vibes . “We maken er een klein feestje van”, zegt Violet. “Er is een aangepaste kaart met onder andere bubbels en oesters. Gewoon gezellig genieten met een glaasje in de hand.”

Hoewel ze intussen een jaar meedraait, ziet Violet de zaak niet snel drastisch uitbreiden. “Ik wil het bewust kleinschalig houden. We denken wel aan uitbreiding in het assortiment wijnen of bar bites. Onze samenwerking met Nona’s Bakery, een plantaardige bakkerij uit Antwerpen, valt trouwens erg in de smaak. De cinnamon buns, croissants en foccacia’s zijn een vaste waarde geworden, maar ook dat assortiment krijgt in de toekomst mogelijk nog een uitbreiding.”

Puppucino’s

Ook de coffee-to-go lijkt een blijver. “Misschien passen we onze openingsuren in de toekomst nog aan, afhankelijk van de vraag. En er komt wellicht iets nieuws voor de viervoeters die hier mee binnenkomen: pupcups of puppucino’s. Hondjes zijn hier welkom, dus waarom zouden zij niet mogen meegenieten?”

Achter de schermen blijft haar partner Dieter een stille, maar onmisbare kracht. “Hij werkt niet mee in de zaak, maar is onmisbaar in alles wat komt kijken bij ondernemen. Het is een avontuur dat we samen dragen.”

De Lierse wijnwinkel Previno blaast zijn eerste kaarsje uit

Wat Previno onderscheidt, is de combinatie voor sfeer, vakkennis en beleving. “Het moet niet alleen lekker zijn, het moet ook kloppen”, besluit Violet. “Ik wil dat mensen zich welkom voelen, even tot rust komen en iets ontdekken. Dat kan met een glas wijn, een tasting, of gewoon met een goede koffie.”

Naast de wijnhandel organiseert Violet ook workshops en degustaties. “We hebben er al een paar achter de rug, en ook dat concept blijven we verder zetten.”

Previno is gevestigd aan de Kolveniersvest 46 in Lier en is open van woensdag tot en met zondag.