YES Events Foto: Illias Teirlinck

YES Events biedt overtollige zonne-energie aan aan buurtbewoners

YES Events gaat de overtollige zonne-energie die het opwekt met de zonnepanelen op haar depot in Willebroek via energieplatform Bolt aanbieden als lokale elektriciteit. “Omdat we de opgewekte zonne-energie buiten kantooruren niet gebruiken”, zegt CEO Thomas Opdenacker.

YES Events organiseert jaarlijks sportkampen en workshops voor zo’n 13.000 kinderen op meer dan vijftig locaties in Vlaanderen. De organisatie stockeert haar spelmateriaal in een depot in Willebroek, waar sinds kort zonnepanelen liggen. De energie die daarmee wordt opgewekt, dekt hun behoefte ruimschoots. De overtollige zonne-energie deelt YES Events vanaf nu met energieplatform Bolt, die het aanbiedt aan de consument. Via Bolt kunnen huishoudens kiezen om lokale energie te verbruiken. Het depot van YES Events in Willebroek zal tien huishoudens een jaar lang van stroom voorzien.

Lees ook: Bolt voorziet festivalzomer van zonne-energie dankzij grootste mobiele zonnepaneleninstallatie ter wereld

“Omdat we de opgewekte zonne-energie buiten kantooruren niet gebruiken, besloten we die via Bolt te delen”, zegt Thomas Opdenacker van YES Events. “Bolt is anders dan andere energieleveranciers: speelser, maar vooral klantgericht. Ze communiceren informatie duidelijk en transparant, en dat vinden we erg belangrijk.”

Bolt heeft de ambitie om in elke gemeente drie energieproducenten te hebben. “Wij breiden ons netwerk uit door nieuwe opwekkers toe te voegen, zodat afnemers meer keuze hebben voor lokale, groene stroom van producenten die dezelfde doelen nastreven”, verduidelijkt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. “Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie groene stroom aanbiedt in jouw buurt. In Willebroek, bijvoorbeeld, vind je nu Thomas en Wouter. We hopen dat hun inzet andere ondernemers inspireert om hun voorbeeld te volgen en samen België groener te kleuren.”

Lees ook: Out Of Office met Pieterjan Verhaeghen van Bolt: “Gun elkaar steeds het licht in de ogen, daar geraak je het verst mee in het leven”

Volgens Verhaeghen is er nog een lange weg te gaan in ons land wat betreft groene energie. “Waar landen zoals Denemarken 88 procent groene elektriciteit produceren, blijft België steken op 33 procent, ver van het doel van 65 procent in 2030. De vraag naar stroom zal bovendien de komende jaren meer dan verdubbelen door de elektrificatie van verwarming, transport en industrie. Lokale initiatieven zijn onmisbaar om deze energievraag op te vangen.”