Mechelen- paspoort Mark

Zeven pertinente vragen aan Mark Willems (tsjing)

In de aanloop naar ons evenement Made in Mechelen Live, dat plaatsheeft op 9 november, laten we u kennismaken met onze gastsprekers. Mark Willems van tsjing bijt de spits af.

1.    Wat is tsjing en hoe is het ontstaan?

Met de tsjing app kan een bezoeker van een horecazaak die aangesloten is bij tsjing, zelf een bestelling plaatsen en betalen zonder tussenkomst van een kelner. Wie zo'n zaak bezoekt, moet er dus niet wachten op de menukaart, niet wachten om te bestellen en op het einde van het bezoek niet wachten om te betalen. Voor de rest loopt alles identiek zoals in een traditionele horecazaak.

Hiermee nemen we enerzijds een heuse frustratie weg bij de consument en anderzijds winnen kelners heel wat tijd. Zij kunnen meer mensen bedienen binnen dezelfde tijdspanne of een horecazaak kan beslissen om de personeelskosten te verlagen door kostenefficienter te werken.

Tsjing is dan ook ontstaan vanuit de frustratie om onnodig veel tijd te verliezen tijdens het wachten of aanschuiven in horecazaken. Het was duidelijk een veel voorkomende ergernis die leefde bij het merendeel van mijn generatiegenoten. Aan de andere kant voel je ook meer en meer de onmacht bij het horecapersoneel. Ze zijn per definitie onderbemand op drukke momenten en ze moeten er hoe dan ook mee omgaan. Dan wordt het moeilijk om steeds met een glimlach te werken en voor je het weet zit je zaak in een vicieuze cirkel of erger nog: in een neerwaartse spiraal.

2.    Hoe zorg je ervoor dat je blijft innoveren?

Tsjing is op zich al een innovatief product maar in technologie gaat alles waanzinnig snel. We houden daarom de vinger aan de pols voor wat betreft hardware- en software-ontwikkelingen. Zo zal op korte termijn de tsjing app aangevuld worden met een chatbot variant. Deze zal mogelijk de tsjing app op termijn volledig gaan vervangen.

3.    Wat deed je voor tsjing?

Ik was 5 jaar sales manager bij een groot internationaal bedrijf. Deze job was niet te combineren met andere projecten. Om mijn idee van tsjing verder te kunnen uitwerken, ben ik vervolgens begonnen als sales & marketing manager bij een consulting bedrijf. Daar kreeg ik na verloop van de tijd de kans om mijn taken verder te zetten op freelance basis waardoor ik meer flexibiliteit kreeg en mij minstens twee volle dagen per week op tsjing kon focussen. Sinds augustus 2015 werk ik voltijds voor 200% aan tsjing.

4.    Waar sta je over 5 jaar? Waar droom je van?

Ik droom ervan dat tsjing binnen vijf jaar op grote schaal gebruikt wordt in minstens 5 landen.

5.    Wat vind je echt leuk om te doen als ondernemer?

Iets van nul opbouwen en een droom beetje bij beetje realiseren, is sowieso leuk om te doen. Ik krijg veel energie van een grote groep mensen te zien genieten van wat wij met beperkte middelen en een klein team gecreëerd hebben.

6.    Ondernemen gaat altijd met ups en downs. Hoe motiveer jij jezelf op momenten dat het niet zo goed gaat?

Het leven zit sowieso vol ups en downs dus wat dat betreft is mijn ondernemersleven niet zo verschillend met mijn vroegere leven als werknemer van een bedrijf. Het grote verschil is dat je als beginnend ondernemer structureel 7 op 7 bezig bent en ook moet bezig zijn met je bedrijf.

7.    Jij doet iets waar veel anderen van dromen. Wat is volgens jou de sleutel  tot succes?

In theorie volstaan visie, focus en veel doorzettingsvermogen. In de praktijk moet je daar meestal een gezonde portie geluk of vooral niet te veel pech bijtellen. Voldoende start- en werkkapitaal zijn ook cruciaal want zonder voldoende middelen kom je nergens. Als je dat kapitaal direct kan halen uit verkopen dan zit je meteen goed maar in de meeste gevallen is dit eerder een utopie.