Nieuws Oost-Vlaanderen 1 op de 8 startende technologiebedrijven uit Oost-Vlaanderen

1 op de 8 startende technologiebedrijven uit Oost-Vlaanderen

1 op de 8 startende technologiebedrijven uit Oost-Vlaanderen

Oossirrist-Vlaanderen levert 13 procent van alle Belgische start-ups in de technologiesector. Dat berekende Sirris, kenniscentrum van de Belgische technologische industrie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schiet de hoofdvogel af, met ruim 30 procent van alle start-ups in technologie.

“Onder technologie-start-ups verstaan we bedrijven die eigen digitale technologie ontwikkelden en commercialiseerden. Dat kan gaan over software of hardware, maar geen cleantech of biotech”, vertelde onderzoeker  aan persagentschap Belga.

De 1.115 onderzochte bedrijven stellen samen 49.000 mensen tewerk. Het gaat hoofdzakelijk om B2B-bedrijven (72 pct), veelal actief in digitale marketing of productie. Tien procent van de tech start-ups heeft een buitenlands filiaal, en daarbij zijn de VS veruit de populairste bestemming. Negen procent zijn spin-offs van een universiteit. In die categorie troeft de Universiteit Gent (20 procent) nipt de KU Leuven (18 procent), de ULB (16 procent) en de Universiteit Antwerpen (15 procent) af.

De populairste start-up-steden van België zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt. Bij de provincies eindigt Antwerpen (16 procent) voor Oost-Vlaanderen (13 procent ) en Vlaams- en Waals-Brabant (respectievelijk 10 en 6 procent).

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) vindt de cijfers van Sirris bemoedigend, aldus het bericht van Belga: “Start-ups zijn duidelijk in opmars. Toch hinkt ons land nog achterop, als je de situatie vergelijkt met andere landen. De federale regering heeft de ambitie om deze kloof te dichten. Met Digital Belgium ligt er een strategie klaar die technologie-starters extra zuurstof geeft. Het start-up-plan geeft starters een betere toegang tot risicokapitaal en verlaagt de loonkosten.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.