image-11@3x

15 partners realiseren grensoverschrijdende arbeidsmarkt in Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland

Met het project Lerende Euregio Scheldemond willen 15 projectpartners uit de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt binnen de techniek- en zorgzector wegwerken. Ze zetten in op het aantrekkelijker maken van knelpuntopleidingen door middel van promotie en het inzichtelijk maken van de mogelijkheden die deze bieden op de arbeidsmarkt. Het doel: één sterke, grensoverschrijdende arbeidsmarkt voor de Euregio Scheldemond.

Aan beide zijden van de grens tussen Vlaanderen en Nederland heerst er een grote krapte op de arbeidsmarkt voor beroepen met technische- en zorgprofielen. Nauwe samenwerking en afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt dringen zich op. Werkplekleren kan hiervoor een oplossing bieden. Studenten krijgen zo immers de kans om échte praktijkervaring op te doen op de werkvloer.

Hier ligt een aanzienlijke, grensoverschrijdende opportuniteit om te leren van elkaar. Ondanks het Europese integratieproces blijven 'grenzen' immers heel aanwezig in de hoofden van de mensen. Vlamingen en Nederlanders kennen elkaar niet echt goed en kijken zelden of nooit over de grens voor een job of een opleiding. Het LES project wil hier iets aan doen.

Eén grensoverschrijdende arbeidsmarkt

Met het LES project willen de projectpartners werk maken van een groter technisch arbeidspotentieel voor bedrijven en een grotere arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden en dit zoveel mogelijk vanuit het perspectief van één grensoverschrijdende arbeidsmarkt Euregio Scheldemond.

Om deze doelstelling te bereiken willen de projectpartners de aantrekkelijkheid van technische en zorgopleidingen die leiden tot knelpuntberoepen vergroten. De kwaliteit van technische en zorgopleidingen vergroten door in te zetten op hybride leren. Betere afstemming realiseren tussen onderwijs en arbeidsmarkt door competentievertaaloefeningen en ten slotte de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en mobiliteit bevorderen door intensief in te zetten op netwerkvorming en informatieverstrekking.

Online Stakeholdersevent

Op 9 december organiseert het LES partnerschap het online interactief evenement “Techniek, onze zorg”, waarbij diverse experten uit de techniek- en zorgsectoren en onderwijsmiddens met elkaar in dialoog gaan over het nut of de noodzaak van technologische innovatie in de zorg, en de mogelijke rol van onderwijs daarin.

Joris Naert van Syntra Midden-Vlaanderen dat deel uitmaakt van het project: "We willen op dit stakeholders event zoveel mogelijk actoren bereiken: uiteraard mensen binnen de vernoemde sectoren, maar ook bedrijven om hen warm te maken voor werkplekleren, en ook een over de grenzen te kijken naar de mogelijkheden. Studenten en cursisten tenslotte, om hen duidelijk te maken dat deze beroepen toekomstgericht zijn, en heel wat mogelijkheden bieden."

Meer informatie en inschrijven voor het event via deze link.

https://vimeo.com/477471089