Een pand van 56 vierkante meter in de Lange Kruisstraat, op een steenworp van de Sint-Baafskathedraal: net geen 2.000 euro per maand. Een charmante winkelruimte van 52 vierkante meter in de Koestraat: 4.600 euro per maand. Een voormalige kledingwinkel op de Vogelmarkt: 7.000 euro per maand, voor 150 vierkante meter.
Dat zijn de prijzen die tegenwoordig worden gevraagd in de Gentse binnenstad. Een pand in de Langemunt waar vroeger kledingzaak Only zat, schuin tegenover de Primark, spant de kroon. Maandelijks tel je er net geen 16.000 euro neer voor 230 vierkante meter aan winkelruimte. Bijna 70 euro per vierkante meter, dus.
Appartement aan zee
Een smak geld, maar experts schrikken niet van die prijzen. “Je huurt niet gewoon wat bakstenen”, zegt Gino Van Ossel, professor retail & trade marketing aan Vlerick Business School.
“Vergelijk het met een appartement aan zee: op de dijk zal je ook meer betalen, want daar heb je zeezicht. In een drukke winkelstraat betaal je voor de mensen die voorbijkomen. De komst van Primark, bijna tien jaar geleden, gaf de Langemunt in dat opzicht een boost waar de hele straat van profiteert.”
Het is een spel van vraag en aanbod, zegt retailexpert Jorg Snoeck. “Als een huurder veel geld kan verdienen, is hij bereid om een hoge huurprijs te betalen. Maar de verhuurders zijn ook niet van gisteren. Die hebben ook de rekening gemaakt.”

Leegstand
Het risico van hoge prijzen is wel dat een pand lang zonder huurder zit. Van de 406 vrije handelspanden in Gent, staat ongeveer een kwart al langer dan drie jaar leeg, blijkt uit cijfers van dataspecialist Locatus. In de voormalige Only-winkel in de Langemunt is het al bijna anderhalf jaar stil, met uitzondering van toen er even een pop-up van Standaard Boekhandel was.
“Het kan dan verleidelijk zijn om de huurprijs te doen zakken”, zegt Snoeck. “Maar op de lange termijn verlies je dan misschien inkomsten. Veel eigenaars verkiezen om wat langer af te wachten en de kat uit de boom te kijken.”

Maar dat is niet zonder gevaar, vindt Van Ossel. “Leegstand is besmettelijk. De ene winkel lokt klanten naar de andere winkel, zoals Primark in de Langemunt, maar het omgekeerde geldt zeker ook.”
Shopping Gent Zuid
“Kijk maar naar Shopping Gent Zuid, waar het leven langzaam uit is verdwenen. Een winkelcentrum heeft dan nog een exploitant die kan bijsturen: in K in Kortrijk is onlangs bijvoorbeeld de tweede verdieping gesloten.”
“Een winkelstraat heeft die luxe niet”, zegt Van Ossel. “Er zijn straten waar de huur te lang te hoog was, en die daardoor in een neerwaartse spiraal zijn beland. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in de Antwerpse Schuttershofstraat. De boetieks zijn daaruit weggetrokken en het kwam nooit meer helemaal goed.”
Het is dus zoeken naar een evenwicht. Van Ossel: “De retail staat in heel België onder zware druk. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven, en doen dat liever aan belevingen zoals concerten en reizen. De winkeliers voelen dat ook. De huurprijzen moeten in verhouding blijven tot wat de zaak opbrengt, anders krijg je meer leegstand.”