Nieuws Oost-Vlaanderen 17 Oost-Vlaamse start-ups starten traject bij Start it @KBC

17 Oost-Vlaamse start-ups starten traject bij Start it @KBC

Start It X-team aan The Beacon in Antwerpen

17 Oost-Vlaamse start-ups starten traject bij Start it @KBC

Voor het zesde jaar op rij breekt Start it @KBC haar eigen record: maar liefst 323 start-ups meldden zich aan voor de eerste pitchwave van 2021 om hun business te accelereren bij Start it @KBC. 64 van hen werden uiteindelijk weerhouden, na twee intensieve, digitale pitchdagen. Maar liefst 17 van hen, ofwel 26,6 procent, komen uit Oost-Vlaanderen. Zij zullen de komende maanden gecoacht worden om hun bedrijf op te schalen.

De wereld veranderen en liefst ook verbeteren, blijkt voor heel wat mensen de reden te zijn om hun werkgever te verlaten en een eigen start-up op te richten. 39% van de founders kiest voor het relatief onzekere start-up-leven om meer impact te kunnen hebben. Dat blijkt uit een bevraging van accelerator Start it @KBC bij de 203 start-ups die op 24 en 25 maart hun business-idee kwamen pitchen. Het is het zesde jaar op rij dat Start it @KBC pitchwaves organiseert om startende, innovatieve bedrijven aan te trekken, met als doel hen te helpen opschalen. Jaar na jaar blijft het aantal start-ups dat zich aanmeldt, toenemen.

Impact maken

Mieke Daniels, COO van Start it @KBC: “Het is opvallend hoeveel mensen aangeven dat ze meer impact zullen hebben op de wereld door zelf een start-up te beginnen, in plaats van bij een grote organisatie te werken. De vraag stelt zich waarom mensen het gevoel hebben dat ze in grote organisaties het verschil niet kunnen maken. Daarin ligt een zeer grote uitdaging voor de corporates.”

“Corporates verliezen een groot deel van hun meest innovatieve medewerkers. Ze vinden geen manier om die ondernemende werknemers te detecteren, de werknemers hebben niet het vertrouwen om hun innovatie met hun werkgever te delen, er bestaat geen structuur om een idee te valideren,… Waarom maken niet meer corporates het mogelijk voor hun medewerkers om eigen ideeën en ventures binnen het bedrijf uit te werken, hen mede-eigenaar te maken zelfs?”, vult Lode Uytterschaut, CEO van Start it @KBC aan.

Werkgever verlaten

Een derde (35%) van de start-ups die hun business-idee bij Start it @KBC kwam pitchen, heeft zijn of haar vorige werkgever verlaten om zelf een bedrijf op te starten. Meer dan de helft van hen (53%) wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen, maar zag een grotere organisatie als een goede leerschool. 7% van de start-ups geeft aan dat ze door corona genoodzaakt waren om andere bronnen van inkomsten te vinden, maar van de nood een deugd maakten om hun droom te realiseren en een start-up te beginnen.

65% van de start-ups focust voor de volle 100 procent op hun start-up en maakte er hun hoofdberoep van. 15% runt zijn start-up officieel in bijberoep.

17 Oost-Vlaamse starters

Bij de 64 toegelaten start-ups zijn 17 Oost-Vlaamse starters, wat neerkomt op 26,6 procent. Onder hen enkele bekende namen als Bikelabs international, Thrive, Bright Energy, Ad Astra Industries en withVR.

Van de nieuwe lichting startups werkt 45,4%  één tot twaalf maanden aan zijn start-up, 27,1% is er al een jaar mee bezig, 13% werkt intussen twee jaar aan zijn start-up, 9 % werkt al drie jaar of langer aan zijn start-up. De toegelaten start-ups zijn veelal actief in digital services (50%), Agro&Food (17%) en de gezondheidssector (13%).

Een overzicht van alle start-ups binnen Start it @KBC vind je hier.

De volgende pitchwave van Start it @KBC gaat door in oktober 2021. Binnenkort kunnen start-ups zich opnieuw aanmelden via www.startit.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.