thumbnail_Karen Stalpaert

3 op 10 Belgen heeft last van oorsuizen: Oost-Vlaamse audiologe gebruikt Amerikaanse therapie tegen tinnitus

LAARNE - Van 1 februari tot 7 februari is het internationale #tinnitusweek om de bewustwording voor deze aandoening te vergroten. In België gaat deze week meestal onopvallend voorbij, en daar wil de Oost-Vlaamse audiologe Karen Stalpaert verandering in brengen. Want maar liefst 3 op 10 Belgen heeft last van oorsuizen. De huidige pandemie doet er ook geen goed aan, want stress is een belangrijke oorzaak van tinnitus. “Patiënten die positief testen op Covid-19 geven aan dat hun klachten erger worden. Hoog tijd om hier dus extra aandacht aan te besteden”, aldus Karen. Zij specialiseerde zich in tinnitus nadat haar zus ermee te maken kreeg door een ontploffing op school en lanceert deze week als eerste audiologe een online traject.

Tinnitus of oorsuizen kan verschillende vormen aannemen. “Je hebt het waarschijnlijk zelf al eens ervaren wanneer je na een avond in een luide omgeving in je bed kruipt en plots een tuut hoort”, begint de audiologe. “De trilhaartjes van je oor zijn dan overbelast geraakt en geven een fout signaal aan de hersenen. En dan hoor je een geluid dat er eigenlijk niet is. Na een nachtje slapen is het geluid bij de meeste mensen weg.” Maar voor 3 op 10 Belgen is dat niet het geval. Zij horen het geluid altijd. “De ene hoort een constante piep, waar het bij de andere eerder een brommend geluid is tot zelfs het geluid van een rinkelende bel.”

Psychologische problemen door oorsuizen

“Het psychologische aspect van tinnitus wordt vaak onderschat”, gaat Karen verder. “20% van de tinnituspatiënten ervaren een grote, negatieve invloed op hun leven door tinnitus. Snel geïrriteerd zijn, concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie en angst zijn vaak voorkomende gevolgen van tinnitus. Negatieve emoties als boosheid, woede en onmacht zorgen voor emotionele stress. Patiënten gaan sociale activiteiten uit de weg en raken zo steeds meer geïsoleerd. Er bestaat nog geen oplossing en mensen met tinnitus krijgen het advies dat ze er maar mee ‘moeten leren leven’.”

Therapie als remedie

Gelukkig is het mogelijk om ermee te leren leven, dankzij Tinnitus Retraining Therapy. Deze therapie komt voort uit de neurowetenschappen. Karen maakt gebruik van deze therapie om tinnituspatiënten te leren het oorsuizen niet meer te horen. “De therapie lost het probleem niet op, maar maakt het wel weer leefbaar”, aldus Karen. “Vergelijk het met mensen die vlak naast een spoorweg of drukke autostrade wonen: de eerste paar weken horen ze het lawaai en daarna niet meer. Dat effect bereiken we tijdens de therapie”, legt Karen uit.

Nog meer mensen helpen

Tinnitus treft 3 op 10 Belgen. Karen beseft dat ze nooit iedereen kan helpen met een-op-een therapie. Dus besloot ze al haar kennis te bundelen in een online traject om meer mensen te kunnen bereiken. “Tijdens het samenstellen ervan besefte ik dat het traject zelfs nog effectiever zal zijn dan een-op-een therapie. De patiënten hebben immers levenslang toegang tot het traject, waardoor ze het regelmatig kunnen herhalen om zo voor altijd vrij te zijn van oorsuizen.”

Patiënten kunnen kiezen om enkel het online traject te volgen of met persoonlijke begeleiding van Karen erbij.

Meer info op www.audiks.be