Nieuws Oost-Vlaanderen Aalsterse skyline wordt letterlijk en ingrijpend hertekend

Aalsterse skyline wordt letterlijk en ingrijpend hertekend

Aalsterse skyline wordt letterlijk en ingrijpend hertekend

Tragel 8, het consortium tussen Zabra Real Estate en Vanhaerents Development, heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA) en met het stadsbestuur ondertekend voor de realisatie van een evenementencomplex, retailzone, woningen en kantoren. De Tragelsite heeft een strategische ligging langsheen de Dender en wordt geïntegreerd in het project De Kaaien van de Stad Aalst, die in de komende jaren voor een make-over zal zorgen van de oevers aan de Dender.

Het hele en ambitieuze bouwproject is een schoolvoorbeeld van een privaat-publieke samenwerking (PPS). De ontwikkelaars stelden zich kandidaat  voor de PPS-wedstrijd met een team van ontwerpers en specialisten, zoals UA Collectiv, Jaspers-Eyers Architecten, ABT, Avantgarden, BDO en Artes Roegiers. Het noordelijke deel van de Tragel heeft een oppervlakte van 5,6 hectare en is gelegen vlak naast het ringviaduct. De site waarop de voormalige gebouwen van Intergem en Nieulandt stonden werd ondertussen gesaneerd. De andere gebouwen worden in een later stadium gesloopt. De vroegere industriegronden maken ruimte voor een nieuw Aalsters stadsdeel waarin er plaats zal zijn voor een mix van verschillende functies.

Eén van de absolute blikvangers is ongetwijfeld de bouw van een nieuwe multifunctionele evenementenzaal die een brede waaier aan events kan herbergen. De totale zaal heeft een capaciteit van 5.000 personen, waarvan ca. 3.500 zitjes, zodat carnavalsactiviteiten, sportwedstrijden, concerten, verenigings- en bedrijfsfeesten kunnen plaatsvinden. De nadruk ligt op multifunctionaliteit waardoor een ontwerp gekozen is waarbij de tribunes eenvoudig kunnen aangepast worden. Basketbalclub Okapi Aalstar zal alvast de zaal huren voor zijn thuismatchen.

Daarnaast komt er op de site ook een retailcomplex van 15.000 m² dat complementair moet zijn met de winkels in het stadscentrum. Ook de huidige winkels op de site krijgen een nieuwe plaats binnen het retailpark.  Er zal finaal ook ruimte zijn voor appartementen in een woontoren en voor kantoren. De strategische ligging langsheen de Dender en de nabijheid tot het stadscentrum vormen grote troeven om te wonen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.