Karin Savooy zet het familiebedrijf verder Karin Savooy zet het familiebedrijf verder. — © ies/if

Aerts Speculaas valt twee keer in de prijzen: “Streekproductlabel is een bekroning voor het hele team”

Het Zoete Waasland deed deze week zijn naam nogmaals eer aan. Naast het gekookt spek van Boerke Waas werd ook de Lokerse witte speculaas officieel erkend als streekproduct. Ook de variant met amandel kreeg het kwaliteitslabel. De heerlijke koekjes worden geproduceerd bij Aerts Speculaas in Lokeren.

Kamiel Aerts startte al in 1913 met zijn bakkerij in Waasmunster-Sombeke. In 1927 nam zoon Hubert de bakkerij over en voegde hij witte en bruine speculaas aan zijn gamma toe te voegen.

Tot begin 2024 stond met Els Aerts de vierde generatie van de familie aan het roer maar nu zetten Karin Savooy (53) en Liviu Sandu met evenveel passie de speculaasbakkerij verder en verhuisden ze naar een nieuw pand in Lokeren.

Oude recepten

“Maar de familierecepten zijn mee verhuisd”, knipoogt Karin. “Onze witte speculaas is een echt bijzonder product dat je niet vaak tegenkomt. Het unieke kruidenmengsel geeft hem een onderscheidend karakter, maar tegelijk blijft het onmiskenbaar een authentieke speculaas.”

Lees ook: Familiebedrijf Aerts bestaat bijna honderd jaar en breidt aanbod uit: “Vanaf nu ook suikerarme speculaas”

Tegelijk werd ook de amandelspeculaas van Aerts erkend als streekproduct, als een volwaardige variant op de klassieke speculaas. “Daarmee dragen we met trots het label ‘Erkend Streekproduct’ voor al onze drie speculazen.”

“In een tijd waarin heel wat producten zich als streekproduct profileren, maken de strenge en doordachte criteria van VLAM (Vlaams agentschap voor promotie voor producten en diensten van landbouw, tuinbouw, enz) echt het verschil.”

Het Aerts team viel twee keer in de prijzen. — © ies

“Dit kwaliteitslabel bevestigt niet alleen de authenticiteit van ons product, maar onderstreept ook de kwaliteit en het vakmanschap achter onze productie. We werken nog steeds volgens het traditionele recept en bakwijze en werken uitsluitend met lokale producten.”

Savooy en haar team zijn niet van plan om op hun lauweren te rusten.”Onze ambachtelijke speculaas is al bijna een eeuw een naam als een klok in het Waasland, maar er is nog ruimte voor uitbreiding. Daarvoor kijken we naar West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen”, zegt Karin die ook een reeks nieuwe producten in de pijplijn heeft.