Alleen in Oost- en West-Vlaanderen nemen faillissementen toe

pormloosTijdens de afgelopen vakantieperiode gingen in vergelijkging met vorig jaar in ons land minder bedrijven failliet. In juli en augstus legden in totaal 934 bedrijven de boeken neer. Vorig jaar weren er dat 979. We hebben het dus over een daling met 4,6%.

Volgens handelsinformatiekantoor Graydon liggen de faillissementscijfers traditioneel trouwens gevoelig lager tijdens de vakantie, omdat dan in eerste instantie enkel de hoogdringende zaken worden behandeld. Over de eerste acht maanden van 2016 gingen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar 11,45% minder bedrijven failliet. Het is al van het eerste semester van 2009 geleden dat er tijdens de eerste acht maanden van het jaar “slechts” 6.198 bedrijven failliet gingen. En dat is dus alvast goed nieuws.

Opvallend is volgens de cijfers van Graydon wel dat binnen het Vlaamse Gewest slechts sprake is van een daling van de faillissementscijfers met 2,25%, terwijl in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest een daling van respectievelijk 17,68% en 25,42% worden opgetekend.

Zeer opvallend is ook dat Oost- en West-Vlaanderen de enige twee provincies zijn waar voor de eerste acht maanden van het jaar sprake is van een lichte stijging van het aantal faillissementen. Maar misschien heeft dat voor onze provincie ook te maken met het feit dat er heel veel ondernemersactiviteit is. Hoe meer bedrijven worden opgestart, hoe groter de kans immers is dat het voor een aantal onder hen ook fout afloopt. Ondernemingszin verdient in ieder geval hoe dan ook veel lof en we willen nog maar eens benadrukken dat we af moeten van het stigmatiseren van wie faalt.

Hoe dan ook, ook vorige week legden in Oost-Vlaanderen een tiental bedrijven de boeken neer, waaronder een slagerij uit Wetteren en een stukadoorsbedrijf uit Sint-Lievens-Houtem.