Bavo fotoshoot eetzaal Sint-Baafsabdij

Allereerste Gentse abdijbier steunt​ de strijd tegen kinderarmoede 

GENT - 1 op 5 Belgische kinderen groeit op in armoede en door de pandemie worden kansarme gezinnen nog harder getroffen. Tijd om in actie te schieten, vinden Joeri Cools en zijn zoon Lauren. Zij verenigen hun passie voor bier en hun betrokkenheid bij de armoedeproblematiek in het project Bavo. Een authentiek blond abdijbier gebrouwen volgens een eeuwenoude brouwmethode én ten voordele van kinderarmoede-organisaties Pirlewiet en Uilenspel.

De Sint-Baafsabdij is al vele decennia een groene oase, gekruid met interessante opgravingen van onderaardse gangen, verborgen schatten én zelfs Abdijbier. De eerste steen van de abdij gaat terug tot de 7e eeuw. De laatste monniken van de SintBaafsabdij verhuisden in de 19e eeuw naar een naburig klooster waarna enkele jaren later de brouwerij naast de abdij werd stopgezet.

Joeri Cools ontwikkelde al eerder enkele bieren met vernieuwende smaken. Met het allereerst Gentse abdijbier BAVO wil hij de Belgische traditie van Trappisten en abdijbier in ere houden. Joeri: "Bavo dankt zijn naam aan de Sint-Baafsabdij te Gent, in de Machariuswijk nabij Portus Ganda. Maar niet alleen de naam, ook het verhaal van de heilige Bavo sluit aan bij de visie van het project. In de zevende eeuw bekeerde de edelridder Bavo zich tot het christendom en werd hij monnik in de Sint-Baafsabdij in Gent. Net zoals Bavo zijn bezittingen wegschonk ten voordele van de armen, zal het Bavobier een deel van zijn opbrengst schenken aan twee Gentse organisaties die zich inzetten tegen kinderarmoede."

Bier voor het goede doel

Die organisaties zijn Pirlewiet, een vzw die vakanties organiseert voor jongeren in armoede, en Uilenspel, dat gratis huiswerkbegeleiding voorziet voor kansarme kinderen. Twee verenigingen die Joeri en Lauren nauw aan het hart liggen. Joeri groeide namelijk zelf op in een kansarm gezin en Lauren zag vanop de eerste rij hoe hard zijn alleenstaande vader moest knokken om uit die armoede te blijven.

Joeri en Lauren kiezen bewust voor deze twee Gentse organisaties omdat die de onzichtbare facetten van kinderarmoede belichten. Joeri: “Ik weet uit ervaring welke schaamte er heerst en hoe moeilijk het als kind is om na de schoolvakantie niet te kunnen meepraten over reizen en leuke familie-uitstapjes. Bovendien is het heel moeilijk om een diploma te behalen wanneer er thuis amper ruimte en rust is om huiswerk te maken. Het zijn die onzichtbare problematieken waar Pirlewiet en Uilenspel zich voor inzetten en waarvoor het project Bavo zich ten volle zal inzetten.”

Iedereen Bavo

Wist je dat de piramidebouwers in het oude Egypte niet in geld, maar in bier betaald werden? En dat er ooit wel 245 brouwerijen waren in Gent? Zulke weetjes over bier zullen Joeri en Lauren, samen met de historiek van de Sint-Baafsabdij en Bavo, bundelen in het boek ‘Iedereen Bavo’ dat enkele maanden na de lancering van het abdijbier wordt uitgegeven. Daarin schrijven ze over hun eigen ervaringen met kinderarmoede en het hoe en waarom van Bavo. Het boek zal zowel in het Nederlands als in het Engels te lezen zijn en versterkt de boodschap en de symboliek van het abdijbier.

Authentiek gebrouwen volgens een eeuwenoud recept

Joeri en Lauren houden van de warme en authentieke sfeer die rond kwaliteitsbier hangt. “Tijdens mijn jeugd hadden bier en alcohol een negatieve gevoelswaarde,” vertelt Joeri, “maar door mijn ervaring in de horeca leerde ik dat je ook op een gezellige, verstandige manier van bier kunt genieten.” Het duo kiest er bewust voor om Bavo te brouwen naar de originele brouwmethode en volgens het authentieke recept van de abdij.

Die brouwmethode dateert van het jaar 1250 en is goed bewaard gebleven door de Universiteit van Gent. Het was trouwens vanaf het jaar 1253 dat de monniken van de Sint-Baafsabdij hun populaire bier brouwden om ook buiten de abdijmuren te verkopen, en zo met meer inkomsten hun goede werken te kunnen verderzetten. Bavo is dus een authentiek abdijbier dat volgens aloude traditie op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen. Het abdijbier is ongefilterd en zonder toevoegingen van suiker of artificiële aroma’s.

Binnenkort verkrijgbaar

Bavo is vanaf half mei 2021 beschikbaar in zowel kleine flesjes van 33 cl als grote flessen van 75 cl. Met vaderdag in het vooruitzicht werd tevens gedacht aan een geschenkverpakking met een 75cl fles Bavo-abdijbier en een origineel bedrukt Bavo-bierglas. Het blonde abdijbier zal onder andere verkrijgbaar zijn bij de lokale bierhandels, maar het project hoopt ook op de spontane solidariteit van grotere supermarktketens zodat de steun aan de twee kinderarmoede-organisaties snel kan groeien.

Er wordt ondertussen gewerkt aan een bruin Bavobier, dat eind 2021 op de markt zal komen.