Nieuws Oost-Vlaanderen Amon start met netwerkcafés voor hr-managers in it

Amon start met netwerkcafés voor hr-managers in it

Amon start met netwerkcafés voor hr-managers in it

Christophe Van DriesscheChristophe Van Driessche, oprichter van het gespecialiseerde Gentse headhunterkantoor Amon, beseft het als geen ander: goeie it’ers blijven witte raven op de arbeidsmarkt. “En eens je ze gevonden hebt, moet je als hr-manager hemel en aarde bewegen om ze aan je bedrijf te binden. Elke personeelsverantwoordelijke zoekt naar zijn eigen oplossingen. Ons lijkt het interessant om de kennis rond een efficiënt hr-beleid in it-omgevingen te delen en zo te leren van elkaars aanpak. Dat is precies wat we willen doen tijdens onze hr-cafés.”

Er bestaan al veel hr-seminaries en netwerkevents. Die geven niet de juiste antwoorden?

Christophe Van Driessche: “Er zijn inderdaad al veel interessante lerende netwerken, denk maar aan Plato van Voka. Alleen denk ik dat die voor onze sector te generalistisch zijn. Mijn job brengt mij in allerhande it-bedrijven en -departementen in dit land. Met Amon doen we zo’n 150 rekruteringsopdrachten per jaar, zowel voor uitvoerende als voor managementprofielen in it-omgevingen. Overal hoor ik hr-managers praten over de uitdagingen waar ze voor staan. Ze zijn op zoek naar pasklare antwoorden die werken in de wereld van de it. Die vinden ze meestal niet in de bestaande netwerken. Wij geven al heel wat hr-advies aan die organisaties, maar we zien vaak dezelfde vragen terugkeren. Vandaar dat het ons interessant lijkt deze hr-community samen te brengen en hen de kans te geven best practices te delen. Onderschat het niet, it is een sector die constant in beweging is. Wat je vandaag ontwikkelt, is bij wijze van spreken morgen alweer achterhaald. De vraag vanuit de samenleving naar allerhande toepassingen neemt elke dag toe. Kijk maar naar de gigantische hoeveelheid mobiele apps die er ontwikkeld worden. Die snelle veranderingen hebben veel impact op de competentiematrix en samenstelling van it-teams. Hr-managers moeten dus heel flexibel zijn en over heel veel kennis beschikken om die veranderingen te kunnen ondersteunen.”

Met welke problemen krijgen hr-managers in it te maken?

Christophe Van Driessche: “Rekrutering blijft een van de grootste uitdagingen. Bedrijven willen wel it’ers in dienst nemen, maar vinden ze vaak niet. Dat heeft te maken met de beperkte instroom van vers it-talent uit de scholen, maar ook met de hoge competentie-eisen die veel it-jobs stellen. Komt daar nog bij dat de budgetten in it-departementen onder druk staan en er met minder geld meer moet gebeuren. Voor een it’er betekent dat dat er veel uiteenlopende projecten op zijn pad komen. Interessant werk dus, wat maakt dat hij niet snel geneigd is om van job te veranderen. Dat alles maakt dat het vooral voor bedrijven in volle groei moeilijk is om de juiste medewerkers aan te trekken.”

Wie willen jullie bereiken met deze netwerkcafés?

Christophe Van Driessche: “In de eerste plaats richten we ons tot de vele kleine en middelgrote ict-dienstverleners die ons land rijk is. De voorbije jaren zijn die als paddenstoelen uit de grond geschoten, zeker in Oost-Vlaanderen. Het zijn bedrijven die snel groeien en op een bepaald moment nood hebben aan structuur en hr-beleid. Daar zijn ze meestal niet goed in. Tijdens onze netwerkcafés kunnen ze in contact komen met andere it-bedrijven en leren uit elkaars ervaringen. Daarnaast mikken we op hr-verantwoordelijken en lijnmanagers uit it-departementen van grote bedrijven. Ook voor hen is het interessant om expertise uit te wisselen. We hebben met zijn allen te lang de fout gemaakt om onze kennis af te schermen. Het is juist door kennis te delen dat je snel stappen vooruit zult zetten.”

Het eerste netwerkcafé is voorzien voor mei of juni. Meer info hierover verschijnt binnenkort op de website van Amon.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.