arcelor

Arcelor Mittal en UGent gaan samen voor innovatie

imagesO

p 5 oktober sluit de UGent een raamcontract af met ArcelorMittal Gent voor een langetermijnsamenwerking. Daarmee willen beide partners een gemeenschappelijk platform creëren voor de uitwisseling van kennis, opleiding, onderzoek en ontwikkeling.

“Wat ons bindt, is de passie voor innovatie”, stellen Matthieu Jehl, CEO van de Cluster ArcelorMittal Gent-Liège, en Anne De Paepe (foto), rector van de Universiteit Gent. Vlaanderen wil zich profileren als een topregio op het vlak van kennis en innovatie. De aanwezigheid van de Universiteit Gent speelt daarin een cruciale rol. Voor bedrijven als ArcelorMittal Gent is het aantrekkelijk om in een dergelijke regio actief te zijn omdat ze zo hooggekwalificeerde medewerkers kunnen aantrekken.

ArcelorMittal Gent heeft 4.700 medewerkers, waaronder 470 ingenieurs: 190 masters in de industriële wetenschappen en 280 masters in de ingenieurswetenschappen. Bijna 80% van deze laatste categorie studeerde af aan de Universiteit Gent. Jaarlijks werft ArcelorMittal Gent een 20-tal nieuwe ingenieurs aan. Zij gaan niet alleen aan de slag in de productie of het onderhoud, maar kunnen zich ook toeleggen op informatica, automatisering, engineering of onderzoek en ontwikkeling, al dan niet in een internationale omgeving. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld wiskundige modellen om de bedrijfsprocessen te verbeteren, industrialiseren nieuwe producten, verbeteren de metallurgische kwaliteit van de staalproducten, verfijnen het productieproces en coördineren onderhouds- en automatiseringsprojecten.

ArcelorMittal Gent is op het vlak van product- en procesinnovatie een wereldleider in de staalsector, onder meer omdat het bedrijf is uitverkoren op het Fortiform®-staal van de toekomst te maken. Auto’s die met Fortiform® worden gemaakt, zijn 10 tot 20% lichter, zuiniger en dus beter voor het milieu. Ook voor andere industrieën zal staal zich ontpoppen tot hét materiaal van de 21ste eeuw. “Liefst 60% van ons productengamma zijn producten die zeven jaar geleden nog niet bestonden”, legt Matthieu Jehl uit.

Ook de Universiteit Gent voert een actief beleid om kennis en expertise in de maatschappij en economie te integreren. “Wij moeten als universitaire instelling actief bezig zijn met de problemen van vandaag én van morgen om impact te kunnen realiseren,” zegt rector Anne De Paepe. "Industriële samenwerkingen zijn hier een essentieel onderdeel van. Deze worden aan de UGent mede mogelijk gemaakt door het Industrieel Onderzoekfonds. Zo is er ook de mogelijkheid om aan de Universiteit Gent basisonderzoek te ontwikkelen tot een technologische proof of concept, waarna ArcelorMittal Ghent dit verder kan uitbouwen in een industriële omgeving."

Vaak is het noodzakelijk om de expertise van verschillende onderzoeksgroepen te  combineren. De samenwerking tussen Universiteit Gent en Arcelor Mittal Gent streeft daar ook naar. Er zijn niet minder dan 17 professoren bij betrokken.

Met het raamcontract engageert het bedrijf zich om jaarlijks een aantal onderzoeksprojecten uit verschillende onderzoeksgroepen financieel te ondersteunen. De onderzoeksthema’s situeren zich in het domein van de energie-efficiëntie, de materiaalefficiëntie, de productiviteitsverhoging en de automatisering. De samenwerking zal een forse impuls geven aan waardecreatie via innovatie en garandeert de instroom van nieuwe inzichten en gemotiveerde kennismedewerkers. Een win-winsituatie voor beide partijen.