Foto: Belga Foto: Belga

ArcelorMittal belooft Gentse staalarbeiders koopkrachtpremies: nieuw akkoord wordt ter stemming voorgelegd

In Gent hebben de vakbonden bij staalreus ArcelorMittal een voorakkoord met de directie afgeklopt dat donderdag ter stemming zal voorliggen. Daarin staat een nettopremie van 2.750 euro en de verlenging van een kwartaalpremie van 250 euro.

De laatste CAO, van twee jaar geleden, kon destijds geen meerderheid van de ruim 3.000 staalarbeiders overtuigen maar tot een staking kwam het uiteindelijk niet. Een reeks premies en bestendiging van het brugpensioen moeten de broze sociale vrede blijvend bewaren.

ABVV Metaal, ACV Metea en ACLVB hebben enkele dagen langer dan verwacht onderhandeld met de directie, maar een voorakkoord is dinsdagochtend om 7 uur aan een eerste ploeg voorgesteld. De komende dagen worden alle arbeiders op de hoogte gebracht van de inhoud van het voorakkoord.

2.750 euro

Daarin wordt de koopkracht versterkt met een nettopremie van 2.750 euro en de verlenging van een kwartaalpremie van 250 euro in 2024 en 2025. Er is ook een bijkomende lijst met kleinere premies zoals ecocheques, een dubbele opkomstvergoeding voor enkele ploegen en een hoge fietsvergoeding goedgekeurd.

Extralegale voordelen zoals een verhoging van de groepsverzekering moeten de kloof tussen arbeiders en bedienden verkleinen. Het bestaande stelsel van SWT blijft behouden, sommige arbeiders komen in aanmerking voor het vroegere brugpensioen vanaf de leeftijd van 59,5 jaar.

Donderdag start de stemming, die voor het eerst in de geschiedenis van de Gentse staalfabriek digitaal zal verlopen. De drie bonden doen dinsdag een “warme oproep” aan elke gerechtigde om effectief een stem uit te brengen. Het voorakkoord zal bij goedkeuring gelden voor de komende twee jaar. Maar indien het met een tweederdemeerderheid verworpen wordt, zullen de bonden een stakingsaanzegging officialiseren.