In Gent ligt een soortgelijk project al sinds juli 2021 op tafel. In Frankrijk werd het project pas in februari 2023 publiek aangekondigd, maar sindsdien lijken de stappen richting uitvoering daar sneller te verlopen.
Voor de Belgische site in Gent blijft het voorlopig wachten op een definitieve beslissing. “Er is op dit moment geen nieuws over de andere Europese landen,” bevestigde de Belgische directie. De Franse regering engageerde zich sterk en beloofde onder meer goedkope industriële stroomtarieven en financiële steun.
Koolstofarme stroom
Voormalig premier Alexander De Croo ondertekende in mei 2024 nog een intentieverklaring met ArcelorMittal, waarin de regering toezegt om de Gentse site tien jaar lang koolstofarme stroom aan marktconforme tarieven te garanderen. Die steun moet het project verankeren in Vlaanderen en toont dat de Belgische overheid het strategisch belang van de investering erkent.
Toch blijft het wachten op een definitieve beslissing van de internationale directie.
In een interne mededeling beklemtoont ArcelorMittal dat het decarbonisatieproject Green Primary voor Gent nog steeds een strategische prioriteit is.
Aanzienlijke klimaatimpact
Het project, dat de bouw van een Direct Reduced Iron-installatie (DRI) en/of een elektrische vlamboogoven (EAF) omvat, draagt een prijskaartje dat kan oplopen tot 2 miljard euro. Het zou echter ook een aanzienlijke klimaatimpact hebben: volgens sommige berekeningen zou het de CO2-uitstoot van België met zo’n 3 procent kunnen verlagen.
De uiteindelijke investeringsbeslissing hangt af van meerdere factoren: voldoende economisch rendement, duidelijkheid over het Europese CBAM-mechanisme (Carbon Border Adjustment Mechanism), en effectieve handelsbescherming tegen goedkope staalimport.
Lees ook: Banenverlies dreigt: Europese raad veroordeelt outsourcingplan ArcelorMittal
Volgens de recentste stand van zaken werkt ArcelorMittal Belgium verder aan een gefaseerde aanpak. De technische haalbaarheidsstudie voor één elektrische oven is inmiddels afgerond. Ook de voorbereidingen voor drie vergunningsaanvragen en het milieueffectenrapport (MER) zijn lopende. De eerste indiening wordt eind mei verwacht, de laatste begin 2026.
De groep hoopt tegen de tweede jaarhelft van 2025 meer duidelijkheid te krijgen over het Europese beleidskader. Pas dan kan een investeringsbeslissing voor Gent volgen.