Afbeelding7 Foto Belga

ArcelorMittal start met nieuw Steelanol-project dat uitstoot moet verminderen

GENT - In de haven heeft staalproducent ArcelorMittal zijn Steelanol-project ingehuldigd, waarbij gas uit de hoogovens wordt omgezet in bio-ethanol, goed voor een investering van 200 miljoen euro. De inhuldiging gebeurde in het bijzijn van topman Lakshmi Mittal en premier Alexander De Croo.

ArcelorMittal wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 30 procent beperken ten opzichte van 2018 en in 2050 koolstofneutraliteit bereiken. In Gent komen daarom twee installaties op de site in de haven om de koolstofuitstoot terug te dringen.

Het eerste project, 'Steelanol', moet jaarlijks 80 miljoen liter bio-ethanol produceren en de jaarlijkse koolstofuitstoot van de Gentse staalfabriek met 125.000 ton verminderen. Daarnaast wordt binnenkort ook een 'Torero'-installatie geopend, een project van 35 miljoen euro waarbij houtafval verwerkt zal worden tot biokoolstof geschikt voor het hoogovenproces. Voor beide projecten krijgt de staalproducent van de Europese Unie een lening van 75 miljoen euro, en ook de federale en Vlaamse overheid steunen de plannen.

Primeur

"We moeten zware industrie in Europa houden. Klimaatverandering moeten we als een gigantische opportuniteit zien, voor meer technologie, meer innovatie en meer investeringen", stelde premier Alexander De Croo bij de opening. "Ik ben verheugd dat ArcelorMittal gedurfde en innovatieve stappen zet om de staalproductie koolstofvrij te maken in de nieuwe installatie in Gent. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl we onze toekomstige concurrentiekracht en de Belgische werkgelegenheid veiligstellen."

Het 'Steelanol'-project is een primeur voor de Europese staalindustrie, zegt ArcelorMittal. "De CCU-fabriek (carbon capture and utilisation of koolstofafvang en -gebruik) maakt gebruik van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie, ontwikkeld door onze projectpartner LanzaTech, en gebruikt biokatalysatoren om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in geavanceerde ethanol, die vervolgens kan worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van een verscheidenheid aan chemische producten, waaronder brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfum."

Lakshmi Mittal had lof voor de Gentse vestiging van zijn bedrijf. "ArcelorMittal Gent wordt algemeen beschouwd als een van de beste staalfabrieken in Europa, met getalenteerde, toegewijde en vooruitdenkende mensen. We willen die reputatie in de toekomst bestendigen en ik geloof dat het werk dat hier wordt uitgevoerd de basis legt voor hoe de staalfabriek van de toekomst eruit zal zien", aldus Mittal.