Afbeelding10 Links: Luc Van Hecke.

Bakkerij Van Hecke investeert in glutenvrij brood

ANTWERPEN, GENT - Wat startte als een kleine bakkerij, groeide uit tot een keten met negentien filialen. Bakkerij Van Hecke is een begrip in Gent en omstreken en mag het grote spelers als Aveve en Ranson tot zijn klanten rekenen. Een vernieuwd machinepark en een ruimer glutenvrij en suikerarm aanbod moeten de honger naar groei stillen, voorlopig toch.

We schrijven 1985 wanneer Bakkerij Van Hecke voor het eerst de deuren opent in Gentbrugge. Sinds 2000 volgden de overnames elkaar in sneltempo op, de teller staat intussen op negentien filialen. Met een winkel in de Venneborglaan in Deurne (Antwerpen) heeft het ook zijn vlag gepland buiten de provincie Oost-Vlaanderen.

Ambacht

In een centrale site in Eke-Nazareth gebeurt het grootste deel van de productie nog steeds à l’ancienne, namelijk ‘s nachts en met de hand. "Meer dan veertig bakkers zijn dag en nacht in de weer in onze centrale bakkerij, elk in hun eigen vakgebied", vertelt zaakvoerder Luc Van Hecke. "Want een patissier is geen broodbakker, en omgekeerd. We gebruiken nog steeds dezelfde ingrediënten zoals vroeger in de eerste bakkerij. Op die manier gaat het ambacht niet verloren."

 

Luc Van Hecke in zijn atelier. Foto fvv

Crowdfunding

Er staat voor de komende periode heel wat op de to-dolijst van het Gentse familiebedrijf. Een deel van het machinepark van de centrale bakkerij moet een update krijgen ook een gloednieuwe glutenvrije productielijn staat in de steigers.

“Deze lijn heeft volledig aparte kneed- en spuitmachines nodig”, legt algemeen directeur – en zoon van – Jeroen Van Hecke uit. “Momenteel vertegenwoordigt dit assortiment nog maar vijf procent van de totale omzet, maar dat groeit elk jaar met bijna veertig procent. Onder het label Traindevie hebben we nu al meer dan 120 klanten in Vlaanderen, waaronder Aveve en Ranson.”

Het bedrijf hoopt voldoende investeerders aan te trekken via crowdfunding. Daarvoor werkt het samen met het Gentse investeringsplatform WinWinner.