ArcelorMittal vraagt snelle inwerkingtreding van Europees actieplan voor staalindustrie Foto: Belga

Banenverlies dreigt: Europese raad veroordeelt outsourcingplan ArcelorMittal

De Europese ondernemingsraad van ArcelorMittal uit felle kritiek op de directie van de staalgroep. Aanleiding is het plan om honderden ondersteunende functies vanuit Europese vestigingen over te hevelen naar een nieuw dienstencentrum in India. Volgens de raad gaat het om "bijna 30 procent van het huidige personeelsbestand voor ondersteunende functies in de verschillende Europese vestigingen".

De raad klaagt het totale gebrek aan transparantie aan. “We blijven verstoken van de meest elementaire informatie om ons een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de rationaliteit van dit project.” Er zouden geen gegevens gedeeld zijn over kosten, baten of risico’s van de operatie, hoewel het gaat om functies “die fundamenteel zijn voor onze productieactiviteit”.

Het enige motief dat het bedrijf naar voren schuift, is het loonkostenverschil. “Het enige commerciële argument dat tot nu toe naar voren is gebracht is het verschil in loon tussen Europa en India, wat een oefening in cynisme is van de kant van het management, dat beweert waarden te verdedigen zoals gezondheid en veiligheid, respect voor het milieu en beste praktijken op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling.” Die waarden, zegt de raad, zijn in Europa “het resultaat van jarenlange strijd”.

Bredere afbouw

De ondernemingsraad vreest dat het verplaatsingsplan slechts het begin is van een bredere strategiewijziging die de Europese productiecapaciteit verder uitholt. Volgens hen gaat het om capaciteiten “die momenteel ontbreken in Europa”. De geplande herschikking is volgens hen “slechts de eerste fase” in een bredere afbouw.

Die bezorgdheid sluit aan bij een bredere onzekerheid over de klimaatplannen van ArcelorMittal. In Gent ligt een beloftevol project stil waarbij een DRI-installatie (direct reduced iron) zou worden gecombineerd met elektrische ovens (EAF) om staal te maken met minder CO₂-uitstoot. De investering van meer dan 2 miljard euro zou de uitstoot van de Gentse site met bijna vier miljoen ton per jaar moeten verlagen. Het project geldt als een Europese voorbeeldcase, maar is voorlopig on hold gezet.

Verhuisproject

De raad neemt het management ook moreel op de korrel. “De directie eist steeds meer exorbitante economische steun van de Europese autoriteiten” terwijl ze “een verhuisproject voorstelt dat uiteindelijk kan leiden tot het verlies van honderden banen in Europa.”

Tot slot eisen de werknemersvertegenwoordigers formeel overleg en openheid. “Wij eisen duidelijk en categorisch dat de directie van ArcelorMittal onmiddellijk de door de leden van de Europese ondernemingsraad gevraagde informatie verstrekt, die een goede analyse van dit project mogelijk maakt, zodat onze prerogatieven worden gerespecteerd.”