Nieuws Oost-Vlaanderen Batterij technologiebedrijf blikt terug op succesvol eerste jaar

Batterij technologiebedrijf blikt terug op succesvol eerste jaar

Installatie bij de familie Vermeulen

Batterij technologiebedrijf blikt terug op succesvol eerste jaar

ZELE – 1 jaar geleden startten 5 vrienden met het technologiebedrijf YouPower, gespecialiseerd in batterijtech. Ze staan op de eerste rij voor de implementatie van slimme opslagsystemen bij woningen, bedrijven en boerderijen. In hun eerste jaar realiseerden ze een omzet van 1.4 miljoen euro en verhuizen ze naar een nieuwe locatie te Zele.

Tim De Schryver, Kurt Wante, Bart De Schaepmeester, Steven Michiels en Bart Blindeman hebben elkaar gevonden in deze start-up. “We kennen elkaar al even en experimenteren al meer dan 3 jaar met batterijen. Het begon bij kleine batterijen voor GPS systemen tot we onze eerste Off-Grid installatie realiseerden 3 jaar geleden toen het nog een hobby was”, zegt Tim De Schryver. “Op dat moment zaten we echt in een markt van early adaptors. Nu is de markt exponentieel aan het groeien en hebben we veel nut aan onze jarenlange ervaring in batterijtechnologie”

 

vlnr. Kurt Wante, Bart De Schaepmeester, Bart Blindeman, Steven Michiels en Tim De Schryver

Passie voor techniek en innovatie

Bij zowel bedrijven als particulieren was er bij opstart nog weinig kennis en interesse in opslagtechnieken. Batterijen hadden geen nut bij een terugdraaiende teller, nu is het een groot onderdeel bij de energietransitie. YouPower werd opgericht met specialisatie in Off-Grid systemen waarmee ze grotere verbruikers geheel of gedeeltelijk afsluiten van het elektriciteitsnet. Zo lossen ze al veel problemen op waarbij een dure verzwaring van het straat elektriciteitsnet wordt vermeden. Zo kan iemand beter investeren in een eigen systeem en nieuwe technologie dan de hele straat opnieuw open te leggen om de elektriciteitskabel te verzwaren.

Meer dan enkel een batterij

Door het afschaffen van de terugdraaiende teller kijken eigenaars van zonnepanelen naar andere opties om deze terug rendabel te maken. Batterijen zijn een deel van de oplossing, thuisbatterijen kunnen bijvoorbeeld van een 20% zelfconsumptie naar 80% zelfconsumptie gaan. Dat maakt een groot verschil.

 

Een andere belangrijke troef is de dataverzameling. Niet alleen wordt daardoor eenvoudig voorgesteld hoeveel wordt verbruikt en opgewekt in realtime, er kunnen ook voorwaarden aan gekoppeld worden. Zo kan overschot aan energie bijvoorbeeld slim gestuurd worden, om zo boilers of zwembaden bij te verwarmen.

Ook bij boerderijen of kmo-bedrijfsgebouwen maakt deze slimme sturing het verschil. Zo slaat een YouPower systeem overschotten aan zonne- of windenergie op in water, laat het systeem automatisch mixers extra draaien of mestschuiven extra lopen om zo ook nog stikstof te doen dalen. Kortom, het zijn echt intelligente opslagsystemen.

Semi Off-Grid en Off-Grid

“Voor grotere verbruikers hebben we oplossingen met grotere batterijen en energie opwekking met zonnepanelen en windmolen. Dit maakt een investering in zon en wind veel logischer. Hiermee kunnen we de energie slim sturen en geen energie verspillen. Bij semi Off-Grid gebruiken we nog de straat als ‘noodaggregaat’”, zegt Tim De Schryver. “Hierdoor hoeft er geen verzwaring te gebeuren van de straat. Bij Off-Grid vervangen we de straatelektriciteit door een generator, nu nog op mazout of gas, maar later gegarandeerd op waterstof.”

Verder worden de systemen uitgerust met V2H om zo elektrische wagens of tractors bidirectioneel aan te sturen waarbij ze de batterij van deze ook mee gebruiken om te ontladen bij eventuele tekorten. Met deze batterijvermogens kan het YouPower systeem ook kopen en verkopen op marktprijzen.

Familie Vermeulen getuigt: “Vorige zomer werd de aansluiting aan de straat veel te licht door aankoop ventilatoren en uitbreiding boerderij. In plaats van de kabel te verzwaren bij Fluvius, kozen we voor een Off-Grid systeem bij YouPower. Deze investering zorgt ervoor dat we geen elektriciteitsfacturen meer krijgen en volledig kunnen werken op eigen opgewekte energie.”

YouPower@Home

Het nieuwste concept wordt YouPower@Home, waar de succesformules van YouPower samenkomen. “Op termijn zal enkel een thuisbatterij niet meer voldoen als oplossing. Met het nieuwste concept combineren we een thuisbatterij met zonnepanelen en een slimme laadpaal voor V2H. Hiermee zal de wagen meehelpen in de woning als de zon niet schijnt en de thuisbatterij plat zou zijn. Je bent nu eenmaal meestal thuis als de wagen thuis staat. We zien in de toekomst dan ook elektriciteit als een extra-legaal voordeel bij bedrijven. Woningen met een monofasig systeem zijn eigenlijk niet echt geschikt om een EV te bedienen, bij bedrijven is het net meestal zwaarder om echte EV laadpalen te voorzien. Ook is het logisch om een investering die 95% van zijn levensduur stilstaat actiever te gebruiken”, verklaart Kurt Wante.

Toekomst en nieuw kantoor

Een mooie mix van Off-Grid systemen en thuisbatterijen vult de agenda. Toch nemen ze bij YouPower de tijd om verder te investeren in nieuwe ideeën en technologieën. YouPower vervolledigde de aankoop van een nieuw bureau met magazijn te Zele (Huivelde) waar ze verder zullen experimenteren en groeien in slimme sturingen.

“We realiseerden reeds ons eerste project in Nederland en hopen enkele aanvragen binnen te halen uit Polen en Roemenië”, geeft Tim De Schryver nog mee.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.