Nieuws Oost-Vlaanderen DOSSIER. Bedrijfspsycholoog lanceert duurzame vacaturesite

DOSSIER. Bedrijfspsycholoog lanceert duurzame vacaturesite

Foto Wouter Beel

DOSSIER. Bedrijfspsycholoog lanceert duurzame vacaturesite

GENT – Wanneer vacatures voor het rapen liggen, leggen werkzoekenden de lat hoger. Het gaat dan lang niet alleen om verloning of het aantal thuiswerkdagen. Uit onderzoek van rekruteringsbureau Robert Walters blijkt dat vooral jonge werkzoekenden belang hechten aan de maatschappelijke waarden van een bedrijf. Precies daarom lanceert bedrijfspsycholoog en hr-consultant Wouter Beel een nieuwe website die zich richt op vacatures met “een positieve impact”.

Wouter Beel is psycholoog van opleiding en staat al sinds 1996 in het vak met zijn hr-adviesbureau CERM-HR. In die periode zag hij het probleem van de arbeidskrapte alleen maar groeien. “Het is moeilijk om talent aan te werven, en dat is lang niet alleen voor pakweg een ingenieursbureau”, vertelt hij.

“De war for people was er tien jaar geleden ook, maar nu is het een algemeen probleem. Employer branding is enorm belangrijk geworden, dat wil zeggen dat bedrijven zichzelf steeds meer moeten verkopen aan sollicitanten.”

Job met impact

Duurzaamheid is een daarbij het sleutelwoord, legt Beel uit. “Werknemers willen het gevoel hebben dat ze een positieve impact creëren. Duurzaamheid slaat dan niet alleen op het ecologische, maar ook op sociaal engagement.”

Via initiatieven als het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) en het SDG Pioneer Certificaat worden al heel wat bedrijven in de kijker gezet voor hun duurzame inspanningen. Wouter Beel gaat een stap verder met een nieuwe site.

“Er is een gevaar voor window dressing, maar uiteindelijk valt het risico bij het bedrijf.”

Wouter Beel

Via de zoekfilter ‘impactniveau’ kan de bezoeker van duurzamevacatures.be vacatures rangschikken. Onder meer Triodos Bank, GoodPlanet, WWF, Compaan, Rikolto en Soly hebben al hun weg gevonden naar de website.

“Je vindt er vacatures van zowel bedrijven als non-profitorganisaties. Het gaat niet zozeer over de job die duurzaam is, eerder de werkgever. Enerzijds heb je er met een specifiek ecologisch of maatschappelijk doel, zoals WWF of een maatwerkbedrijf. Anderzijds heb je werkgevers die actief rond de duurzaamheidsdoelstellingen werken.”

“Werkgevers quoteren zelf hun vacatures met een cijfer van 1 tot 3. Er is natuurlijk een gevaar voor window dressing, maar uiteindelijk valt het risico bij het bedrijf. Dat moet het natuurlijk zelf kunnen waarmaken.”

“Naast de quotering lees je in de vacaturetekst hoe de werkgever effectief werk maakt van meer duurzaamheid, bijvoorbeeld door labels als VCDO of B Corp te vermelden. Het is ook aan de werkzoekende om de impact te beoordelen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.