Nieuws Oost-Vlaanderen Bedrijventerrein De Prijkels onderhouden door… schapen

Bedrijventerrein De Prijkels onderhouden door… schapen

Bedrijventerrein De Prijkels onderhouden door… schapen

NAZARETH/DEINZE/KRUISEM – De uitbreiding van het bedrijventerrein ‘De Prijkels’ is zo goed als afgewerkt. Bijna alle harde infrastructuur (wegen, fietspaden,…) is aangelegd. De groene infrastructuur is ingezaaid met gras en bloemenrijk grasland. Inheems bosgoed en hoogstambomen zijn aangeplant. Om dit alles te onderhouden, werd de hulp ingeroepen van een wel heel speciale tuinman. Sam Lievens, parkmanager De Prijkels: “Om de kwaliteit van de groenaanleg te waarborgen, zijn beheersmaatregelen nodig. Een kudde schapen van De Grazer vzw helpt ons hierbij.”

Schapen ogen niet alleen mooi in het landschap, maar onderhouden tegelijk het gemeenschappelijk groen op ‘De Prijkels’. Bovendien dragen ze bij tot de biodiversiteit. Zo worden delen van het terrein met zeldzame/kwetsbare plantensoorten en grondbroedende vogelsoorten vermeden tijdens het groei- en broedseizoen. De schapen zorgen ook voor een ruimere verspreiding van zaden, diasporen en genetisch materiaal via vacht, hoeven en mest – wat de biodiversiteit bevordert.

Sam Lievens: “Door verschralingsbeheer krijgen we een bloemenrijker grasland dat zorgt voor een toename van de fauna. Bloeiende planten trekken veel insecten aan zoals vlinders, hommels, spinnen, sprinkhanen, kevers,… Veel insecten zorgen op hun beurt voor weidevogels, zangvogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Een evenwichtig ecosysteem dus. Door te werken met schapen is er bovendien geen maaiafval en een vermindering van brandstofverbruik.”

Samenwerking met De Grazer vzw

De Grazer vzw zal zorgen voor een voorjaars- en najaarsbegrazing. Nils Mouton, verantwoordelijke Oost-Vlaanderen: “Deze vorm van begrazing wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Een herder stuurt zijn kudde met de hulp van een herdershond doorheen het gebied waarbij er op maat wordt begraasd. Ze grazen overdag en gaan iedere avond naar een nachtweide. De herder geeft zijn schapen alle verzorging die ze nodig hebben.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.