Afbeelding4 Foto Mijnenergie

BEE neemt nieuwe warmtecentrale in Gent in gebruik

GENT - In de haven van Gent is een nieuwe energiecentrale in gebruik genomen. De Bio Energy Base is een project van energiebedrijf BEE, dat biomassa omzet in stoom, warmte en stroom. De komende jaren wordt op de terreinen van de Bio Energy Base ook een cluster uitgebouwd van innovatieve bedrijven die CO2-arme activiteiten zullen ontwikkelen.

BEE is een familiaal Belgisch energiebedrijf, dat in 2010 werd opgericht door Michael Corten en Christophe Surleraux. De onderneming legt zich toe op de ontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en levering van groene energie aan bedrijfsklanten. Haar energie wekt ze op uit biomassa, wind en restwarmte.

"Onze ambitie is om de link tussen energievraag en -aanbod in te vullen met lokale, duurzame oplossingen op maat", verduidelijkt CEO Michael Corten. "Op die manier zorgen we voor een betrouwbare, betaalbare en flexibele energievoorziening, die bedrijven minder afhankelijk maakt van fossiele energie en ook toelaat om hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Zo helpen we tegelijk de energietransitie in Vlaanderen te versnellen."

 

BEE-CEO Michael Corten. Foto Emy Elleboog

Van kolenterminal naar groene hub

De nieuwe warmtecentrale verwerkt niet-recycleerbaar houtafval tot stoom, warmte en stroom voor bedrijven in de buurt. “Vroeger bevond zich op deze terreinen een terminal voor kolen”, zegt Corten. “Die site hebben we gedeeltelijk opgeruimd en ontwikkeld als hub voor groene energie.”

“We voeren uitbehandeld houtafval aan via het water, dus enkel niet-recycleerbaar afvalhout, waarvoor geen nieuwe toepassing meer mogelijk is. Dat is de grondstof voor de centrale, die deze biomassa omzet in groene energie en daarbij aan de strengste uitstootnormen voldoet. De energie die dit oplevert is CO2-neutraal.”

Van CO2-neutraal naar CO2-negatief

Het chemiebedrijf Gadot is het eerste bedrijf dat deel uitmaakt van de nieuwe cluster die wordt ontwikkeld op de terreinen van de Bio Energy Base. Het Franse biotech-bedrijf Innovafeed volgt met een grote vestiging voor de productie van bioproteïnes op basis van gekweekte vliegen.

“We willen een katalysator zijn in deze cluster om zo een lokaal ecosysteem te ontwikkelen”, besluit Corten. “En we nemen verdere initiatieven nemen ons helpen om op termijn te evolueren van een CO2-neutraal naar CO2-negatief bedrijf.”