Nieuws Oost-Vlaanderen Bekina herdenkt verwoestende brand van 30 jaar geleden

Bekina herdenkt verwoestende brand van 30 jaar geleden

Bekina herdenkt verwoestende brand van 30 jaar geleden

KLUISBERGEN – Op 24 oktober 1987 sloeg bij Bekina het noodlot toe. Een brand verwoeste de fabriek in Kluisbergen volledig. Het rubberverwerkende bedrijf heeft die dag nu met opgeheven hoofd herdacht.

Dertig jaar geleden merkten Rudy Van Glabeke en Eric Bourgeois een brand op de site op. Zij hadden toen nachtdienst en konden snel de hulpdiensten verwittigen. Enkele ogenblikken later waren ze omringd door een vuurzee en konden ze maar net aan de dood ontsnappen.

“Gelukkig waren ze zelf koelbloedig genoeg om aan de brand te ontkomen en hebben ze onmiddellijk de brandweer gebeld, die snel ter plaatse was. Maar het kwaad was al geschied. Tegen de tijd dat ik ter plaatse was, waren er reeds verschillende brandhaarden in het bedrijf en konden we enkel nog toekijken hoe 6.000 vierkante meter tot as werd herleid”, vertelt Georges Vanderbeke, eigenaar van Bekina.

Vlotte heropstart

Uit onverwachte hoek boden vier concurrerende bedrijven spontaan hun hulp aan. Ze stelden de nodige werkruimte ter beschikking waardoor de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd bleef.

“Via de Nationale Dienst voor Statistiek vernamen we toen dat minder dan een derde van de bedrijven die door een dergelijke ramp getroffen werden, erin slaagden de kop boven water te houden”, legt Georges Vanderbeke uit. “Op amper acht maanden tijd zijn we tot hetzelfde peil gekomen als vóór de brand, zowel op het gebied van personeelsbezetting, productie als verkoop.”

Bekina heeft meteen na de brand heel wat veerkracht getoond, wat de succesvolle basis van vandaag heeft gelegd. Anno 2017 staat Bekina immers stevig in zijn schoenen. Zo bestaat de onderneming, die in 1962 werd opgericht, nu uit de drie units Bekina Boots, Bekina Indurub en Bekina Compounds. In totaal kende het bedrijf in 2016 een omzet van 26 miljoen euro en exporteert het intussen naar meer dan 50 landen. Dit jaar werd Bekina Boots nog genomineerd voor de Leeuw van de Export.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.