download (21)

Belgen bouwen grootste internetapotheek van West-Europa

AALST - De Belgische beursgenoteerde vastgoedgroep Montea bouwt in Nederland de grootste internetapotheek van West-Europa, een complex van maar liefst 35.000 vierkante meter. Het gaat om een uitbreiding van de huidige site van DocMorris, vlakbij het drielandenpunt met België en Duitsland. Het distributiecentrum zal zo’n 80.000 medicijnen per dag kunnen versturen, drie keer meer dan momenteel het geval is. En die groei komt niet uit het niets: online apotheken blijken booming business in Europa, een trend die volgens Montea ook naar België komt.

Het Aalsterse Montea, één van de grootste logistieke vastgoedspelers van België, gaat in Nederland een internetapotheek van ongeveer 35.000 vierkante meter bedekken, vergelijkbaar met bijna zes keer de oppervlakte van de Grote Markt van Brussel. Hiermee wordt de site van online apotheek DocMorris in Heerlen meer dan dubbel zo groot.

“Het is niet de eerste keer dat we door een Nederlands bedrijf worden ingeschakeld", vertelt CEO Jo De Wolf. Ze weten dat we in België veel expertise hebben in de ontwikkeling van logistiek vastgoed. Zo bouwden we vorig jaar ook de grootste bakkerij van Europa.“

De Belgische expertise is bovendien niet de enige reden dat onze Noorderburen bedrijven als Montea inschakelen, de financiële middelen komen ook van de Belgische speler. Zo blijft de vastgoedgroep eigenaar van de site en verhuurt ze het complex voor 15 jaar aan DocMorris.

Drie keer meer capaciteit

Voor het Nederlands-Duitse bedrijf DocMorris - gespecialiseerd in de online verdeling van geneesmiddelen, én intussen één van de grootste internetapotheken van Europa, betekent de uitbreiding alvast een gigantische schaalvergroting. Zo zal het bedrijf ongeveer 80.000 pakketjes met medicijnen per dag versturen, drie keer meer dan vandaag het geval is.

En die schaalvergroting is nodig, want online apotheken zijn booming business: DocMorris boekte tijdens de eerste zes maanden van 2018 een omzet van 291 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat ‘maar’ 210 miljoen euro.

Binnenkort ook in België?

DocMorris richt zich grotendeels op de Duitse markt, waar online apotheken razend populair zijn. Maar volgens Montea zal het niet lang meer duren voor de trend van de internetapotheken ook naar ons land overwaait.

“Voor medische zaken geeft de Belg vandaag nog de voorkeur aan de expertise en vertrouwelijkheid van zijn apotheker. Maar daar komt stilaan verandering in. Zo bestellen steeds meer chronische patiënten - die altijd dezelfde medicatie nodig hebben - vandaag reeds hun producten online. Maar ook andere patiënten beginnen al online geneesmiddelen te bestellen. Dat zijn de eerste stappen, waarna de grote massa op termijn zal volgen”, aldus De Wolf.