Nieuws Oost-Vlaanderen Belgen nog altijd te weinig ondernemend

Belgen nog altijd te weinig ondernemend

Belgen nog altijd te weinig ondernemend

000000eigenzaakSlechts 5,4% van alle Belgen tussen de 18 en 64 jaar startten recent een eigen zaak op of zijn daar mee bezig. Al ligt het cijfer hoger dan de voorgaande jaren (2013: 4,9% en 2012: 5,2%), het is een pak lager dan bijvoorbeeld Nederland (9,5%) of het gemiddelde in de EU (7,8%). Dat blijkt uit de nieuwe Global Entrepreneurship Monitor.

“Belgen lopen niet warm om een eigen zaak op te starten. Nochtans is de instroom van nieuwe ondernemers nodig om onze welvaartscreatie op peil te houden en economische groei te stimuleren. Het belang van ondernemerschap voor onze maatschappij is groot”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.  Kleine ondernemingen (tot 50 werknemers) staan in voor 52% van de tewerkstelling en 41% van de toegevoegde waarde in België.  UNIZO vraagt alle overheden om te werken aan een ondernemersvriendelijkere omgeving. Een verdere verbetering van het sociaal statuut van zelfstandigen – een belangrijke hinderpaal om te starten – blijft een absolute prioriteit. Ook de toegang tot financiering voor startende ondernemers moet beter. Uit recent UNIZO-onderzoek (i.s.m. de UAntwerpen) blijkt dat 6 op 10 ondernemers in het algemeen en een kwart van de starters in het bijzonder te maken krijgt met een gedeeltelijke of volledige kredietweigering. Ten slotte moeten alle overheden blijven inzetten op administratieve vereenvoudiging. Het aantal reglementeringen, de vele paperassen en de vergunningsvoorwaarden zijn voor kandidaat-ondernemers een struikelblok.

Nog een cijfer: 52,4% van de Belgen ziet ondernemerschap als een goede carrièrekeuze. Ook hier scoren onze noorderburen een pak beter met een percentage van 79,1%. Het gemiddelde in Europa is 56,9%. “Ondernemers nemen een aanzienlijk persoonlijk risico door hun eigen centen te investeren in de uitbouw van een eigen zaak. Bovendien is het leven van een ondernemer veelal keihard werken, zonder garantie op succes en met de nodige hinderpalen onderweg. En als het in het slechtste geval fout afloopt sta je er als ondernemer – in tegenstelling tot werknemers – alleen voor. Dat schrikt veel mensen af”, aldus nog UNIZO.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.