ffb4d453-55a7-420e-8606-d109f94ed237

Belgische start-up bundelt Europese UVC-ervaring tegen corona

MELLE - Tescas, een start-up met vestiging in Melle, introduceert als eerste in Europa een uniek toestel dat via FAR-UVC in minder dan een seconde tijd alle virussen doodt en kan gebruikt worden in ruimtes terwijl mensen en dieren er aanwezig zijn. Het toestel maakt deel uit van de ‘gouden standaard’ die het nieuwe bedrijf heeft samengesteld – een pakket van desinfectiemaatregelen op maat van elke sector. Jelle Vanherck, oprichter Tescas: "We kunnen onze technologie vandaag nog implementeren en zo een rol spelen in de heropstart van de horeca."

De technologie om lucht en oppervlakken via UVC-licht te zuiveren is niet nieuw, maar de ontwikkeling en toepassing ervan is in een stroomversnelling gekomen. Voor wie wil investeren in het virusvrij maken van horeca, zorginstellingen, cultuurzalen, scholen… is het moeilijk het bos door de bomen te blijven zien. "De werking, levensduur en prijs van toestellen zijn heel uiteenlopend en als het om gezondheid gaat, mogen geen risico’s genomen worden", zegt Jelle Vanherck, oprichter van Tescas. "Het kan niet de bedoeling zijn dat handelszaken die het economisch al zo moeilijk hebben, betalen voor technologie die hun behoeften overstijgt of er juist niet voldoende aan beantwoordt. Met Tescas wil ik ondernemingen en instellingen op maat van hun behoeften en budget virusvrij maken."

Versnipperde kennis samenbrengen

Tescas (The European Society for Clean Air and Surfaces) is een groep van Europese UVC-experts die een samenwerking zijn gestart op initiatief van Jelle Vanherck, specialist in verlichting en HVAC-installaties in de Benelux. Aansluitend op het succes van de UVC-afdeling van zijn bedrijf Light Advice Europe ging hij op zoek naar de beste expertise op het vlak van UVC-desinfectie en creëerde een netwerk van vooraanstaande ingenieurs die met baanbrekende apparatuur en software simulaties in hun laboratoria de gezonde omgevingen van de toekomst creëren met UVC-licht. De resultaten van wereldwijd onderzoek in de laatste technologieën en innovaties worden zo gecombineerd tot een sterk totaalpakket van elkaar aanvullende desinfectie-oplossingen.

Jelle: "Licht kun je vanuit diverse perspectieven benaderen. Het gezondheidsaspect ging mij steeds meer fascineren. Na bezoeken aan een 200-tal Europese bedrijven gespecialiseerd in UVC-ontsmetting van lucht en oppervlakken, besefte ik dat de aanwezige wetenschappelijke kennis te versnipperd is. Samen kunnen we deze kennis gericht inzetten in de strijd tegen virussen zoals COVID-19."

De weg naar de vrijheid is geplaveid met state-of-the-arttechnologie

UVC-verlichting is verkrijgbaar in twee golflengten, 254 nm en 222 nm. Het verschil is het risico bij directe blootstelling: 254nm is enkel in gecontroleerde omstandigheden veilig voor de ogen en huid en mag dus enkel toegepast worden in niet-bezette ruimtes. Dit is dus zeker zinvol, maar niet inzetbaar terwijl mensen vergaderen, winkelen, in een dokterspraktijk zijn, een concert bijwonen…

De nieuwste, baanbrekende technologie op het gebied van UVC-verlichting is Far-UVC. Far-UVC valt onder kiemdodende UV, maar gebruikt een kortere golflengte (222 nm) en hogere fotonenergie dan UVC. Het is onschadelijk voor mens en dier, maar vernietigt binnen enkele seconden virale-, bacteriële- en schimmelcellen, veel sneller dan conventionele UV-lampen. “Wanneer je praat zijn eventuele virussen bij 1.5m social distancing – zelfs zonder mondmasker – dus uit de lucht voor ze de ander kunnen bereiken”, zegt Jelle.

“Willen we weer op restaurant gaan en onze vrijheid van leven en bewegen herwinnen, dan is desinfectie een belangrijke sleutel. Far-UVC verlichting kan hier een wezenlijk verschil maken”, besluit de Oost-Vlaming.