Nieuws Oost-Vlaanderen Biotalys start partnership met Italiaanse Olon

Biotalys start partnership met Italiaanse Olon

Patrice Sellès, CEO Biotalys

Biotalys start partnership met Italiaanse Olon

GENT – Biotalys, een bedrijf actief in landbouwtechnologie dat gewassen en voedsel beschermt met biologische middelen op basis van proteïnen, en Olon, een wereldleider inzake contractuele ontwikkeling en productie, kondigen een langetermijn strategisch partnerschap aan. Deze beslissing vloeit voort uit de gezamenlijke visie om voedselbescherming te transformeren met unieke biologische middelen op basis van proteïnen. De samenwerking verzekert ook de wereldwijde toevoer van het nieuwe door Biotalys ontwikkelde biofungicide Evoca, waarvan marktintroductie voorzien is in de Verenigde Staten in de tweede helft van 2022.

Evoca, het eerste biologisch gewasbeschermingsmiddel op basis van proteïnen in de pijplijn van Biotalys, is er op gericht om fruit en groentetelers te helpen met een nieuw middel als onderdeel van geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma’s. Het middel helpt ziektes als Botrytis en echte meeldauw te bestrijden om zo ook de afhankelijkheid van chemische pesticiden en bijhorende residuen in de oogst te verminderen. Het vormt bovendien een belangrijk nieuw instrument bij het beheersen van resistentie-ontwikkeling van de ziekte.

De samenwerking voorziet dat Olon het werkzaam bestanddeel van Evoca zal vervaardigen in haar biotechnologische productievestigingen van wereldniveau in Capua en Settimo Torinese (Italië). Beide vestigingen zijn centers of excellence inzake microbiële fermentatie en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Olon bouwt voort op meer dan 50 jaar ervaring en haar expertise omvat uitgebreide know-how op het vlak van microbiële fermentatie, één van de meest milieuvriendelijke en duurzame technologieën die in staat is om de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen.

Hogere productiecapaciteit

In Capua beschikt Olon over een fermentatievestiging met een waaier aan bioreactoren met een capaciteit tot 35m³, terwijl de vestiging in Settimo Torinese een productie in batches tot 112m³ beoogt – ver boven de capaciteit die tot nu toe werd bereikt voor de producten van Biotalys. Deze opschaling betekent dan ook een grote stap voorwaarts voor de productie-efficiëntie en schaalbaarheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van proteïnen.

Olon zal zowel instaan voor het fermentatieproces van de producten ontwikkeld door Biotalys in haar laboratoria in Gent alsook deze producten zuiveren tot het intermediaire product dat door een derde partij zal worden geformuleerd tot het eindproduct.

 

Milieuvriendelijke gewasbescherming

“De op proteïne gebaseerde biologische middelen van Biotalys zijn een veelbelovende, nieuwe categorie van producten om telers te helpen hun gewassen te beschermen op een milieuvriendelijke manier”, zegt Paolo Tubertini, CEO van Olon. “Zij passen perfect in ons langetermijnplan dat focust op nieuwe biotechnologische oplossingen en bijgevolg op de uitbreiding van onze mogelijkheden om innovatieve biotechbedrijven te steunen om de ontwikkeling van nieuwe producten op een duurzame manier te versnellen. In uitvoering van deze strategie bieden we één van de grootste productieplatformen wereldwijd aan op basis van microbiële fermentatie, wat meteen ook de toepassing mogelijk maakt van duurzame biotechnologie op industriële schaal.”

Patrice Sellès, CEO van Biotalys, stelde: “Olon is een wereldspeler in duurzame productie van proteïnen. Wij zijn erg verheugd om met hen in zee te gaan voor het vervaardigen van onze proteïnegebaseerde oplossingen, te beginnen met ons eerste biofungicide Evoca. Dankzij haar state-of-the-art productiefaciliteiten en -processen zal Olon ons voldoende producten kunnen leveren voor de geplande marktkalibratie die tegelijkertijd voldoen aan de vereisten op het vlak van regelgeving, kwaliteit en veiligheid. Na formulering zal het eindproduct telers een nieuw instrument bieden om via geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma’s verwoestende schimmelziektes in vele fruit- en groentensoorten te bestrijden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.