Nieuws Oost-Vlaanderen BOSAQ wil duurzaam premium-(drink)water voorzien voor iedereen

BOSAQ wil duurzaam premium-(drink)water voorzien voor iedereen

BOSAQ wil duurzaam premium-(drink)water voorzien voor iedereen

GENT – Meer dan één op de drie, zoveel personen hebben in 2021 nog geen rechtstreekse toegang tot veilig drinkbaar water. Oprichters Jacob Bossaer en Pieter Derboven willen met hun modulaire waterzuiveringssystemen van BOSAQ dat acuut probleem uit de wereld helpen. Die ambitie zetten ze kracht bij door een crowdlendingcampagne op te zetten in samenwerking met het Gentse investeringsplatform WinWinner.

Een waterleidingnetwerk aanleggen is niet overal een evidentie. De kosten kunnen hoog oplopen of de geografie laat geen complex leidingsysteem toe. Bovendien woont 80 % van de mensen die geen toegang hebben tot drinkbaar water in afgelegen en moeilijk doordringbaar gebied. Jacob Bossaer en co-founder Pieter Derboven ontwikkelden hun decentraal zuiveringssysteem SolarAQ om ook op zulke plaatsen drinkbaar water te faciliteren.

“Onze technologie is modulair opgebouwd, zodat SolarAQ overal in de buurt van een waterbron opgezet kan worden”, legt Jacob uit. “De membraantechnologie laat toe om elk type water om te zetten in veilig drinkbaar water. Of het nu om zoet, zout of brak water gaatBovendien werkt SolarAQ volledig op basis van hernieuwbare energie en is het systeem vanop afstand te monitoren. Artificial Intelligence en cloudbewaking zorgen ervoor dat de kwaliteit van het gezuiverde water altijd gecontroleerd wordt.”

 

Op maat van overheden en bedrijven

Het decentrale waterzuiveringssysteem van BOSAQ werd al ingezet door de overheden van België, Ghana, Suriname en Oekraïne. Nu komen ook bedrijven aankloppen. Op de b2b-markt treedt BOSAQ op als onafhankelijk consultant en verkoopt ze decentrale waterzuiveringsinstallaties op basis van containers voor proceswater, op maat van elke klant.

“Elk project start met het SolarAQ-basisapparaat. De klant kan dan zelf de capaciteit in liter per uur en de energiebron (wind, water of zon) kiezen. Ook extra features zijn mogelijk op wens van de klant en de toepassing van het water”, aldus Jacob.

Tomorrowland ging een samenwerking aan met BOSAQ. Daarnaast werkte de Gentse onderneming succesvol samen met grote spelers als Shell, De Lijn, UGent en Algist Bruggeman. Het team van BOSAQ werd door Cleantech Flanders als allereerste onderneming beloond met de titel ‘Cleantech Hero’ in 2021.

Om hun maatschappelijke invloed te maximaliseren, stort BOSAQ 10 % van zijn winst naar de stichting Water Heroes. Deze vzw verspreidt de waterzuiveringsapparatuur naar de meest kwetsbare en lokale gemeenschappen in nood. 

Wereldwijde watervoorziening

BOSAQ werd opgericht in 2015 en heeft intussen al tien ingenieurs aan boord. Het sein voor Jacob om door te drukken met zijn project. Hij besliste om in een samenwerking met WinWinner een crowdlendingcampagne op te zetten om het werkkapitaal te verhogen.

“Onze campagne ging goed van start: na minder dan twee weken behaalden we het vooropgestelde doelbedrag van € 150.000”, blikt Jacob tevreden terug. “Binnen vijf jaar wil ik met SolarAQ in vier continenten aanwezig zijn en binnen tien jaar in de hele wereld.”

Investeren in de crowdlendingcampagne van BOSAQ kan nog tot en met 9 oktober 2021 via het platform van WinWinner.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.