Brauerei_Huyghe_2014_1

Brouwerij Huyghe en ILVO ondertekenen samenwerkingsakkoord

MELLE - Voor het eerst gaat een grotere brouwerij in Vlaanderen aan de slag met lokale brouwgerst. Tot nu toe halen quasi alle brouwerijen in ons land hun gerst (na een kiem- en droogproces in een mouterij) uit het buitenland. Brouwerij Huyghe uit Melle en de Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO ondertekenden vandaag de samenwerking rond lokaal geteelde én op punt gestelde brouwgerst. Dat gebeurde in aanwezigheid van de nieuwe Vlaamse Minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel.

Brouwerij Huyghe investeert al jaren in verduurzaming van zijn productieproces, en zet met deze samenwerking ook stappen in de richting van meer lokale grondstoffen. De gerst, die omgezet wordt naar mout om ze geschikt te maken voor het brouwproces, komt nu hoofdzakelijk uit landen als Denemarken en Frankrijk. “Dankzij de samenwerking met ILVO zullen we zo’n 60 ton gerst van eigen bodem kunnen gebruiken”, aldus Alain De Laet, CEO brouwerij Huyghe.

Terugkomende lokale teelten

Brouwgerst is zomergerst met een relatief laag eiwitgehalte. Tot aan de tweede wereldoorlog teelden de Vlaamse boeren zomergerst. Later specialiseerden warmere landen in het gewas, en stapte men hier over naar andere eenjarige industriegewassen zoals biet, aardappel, voedertarwe, maïs.

Kristiaan Van Laecke van ILVO: “Werken op brouwgerst past in ons onderzoek naar nieuwe of terugkomende lokale teelten. De vraag rond smaakeffecten en kwaliteiten is intrigerend voor onze onderzoekers. Het wordt een kwestie van IN de plant te kijken naar specifieke gewenste kenmerken, en die dan te relateren met teeltomstandigheden.”

Groenste brouwer van het land

Huyghe heeft jaarlijks zowat 3600 ton mout nodig, om er 200.000 hectoliter bier van te brouwen. Ruim 80% van de bierproductie wordt geëxporteerd, naar meer dan 100 landen wereldwijd. Alain De Laet: “Wij willen als eerste grote brouwerij in Vlaanderen aan de slag met lokale gerst, gemout door een lokale mouter. Het past in ons streven naar een duurzaam product, met een lage CO2-impact en dus bij voorkeur met minder voedselkilometers. Als we op een goed kwaliteitsniveau geraken zit er zeker een groeiscenario in.”

De jongste 10 jaar verdubbelde Huyghe zijn productie. Dankzij zware duurzaamheidsprogramma’s kon de brouwerij zijn benodigde hoeveelheid water en energie per liter bier meer dan halveren. Het is de ambitie van de brouwerij om de groenste brouwer van het land te worden. Het gebruik van lokale grondstoffen zet die ambities alvast nog wat kracht bij.