CEO Alain De Laet Foto: IF

Brouwerij Huyghe over tarieven op blik: “50 procent heffing is dodelijk”

De Belgische Brouwerij Huyghe, producent van onder meer het iconische Delirium Tremens, reageert scherp op de recent verhoogde Amerikaanse invoerheffingen op blikverpakkingen. "50 procent heffing is gewoon dodelijk", zegt CEO Alain De Laet. De brouwerij overweegt de export van bier in blik naar de Verenigde Staten tijdelijk stop te zetten.

De verhoging is onderdeel van een breder Amerikaans protectionistisch beleid waarbij president Donald Trump nieuwe douanetarieven instelde voor onder meer Europese staal- en aluminiumproducten. Voor bier in blik betekent dat nu een invoertaks van 50 procent, bovenop eerdere heffingen die al tot 10 procent waren opgelopen.

“Wij zullen waarschijnlijk blik even opnieuw on hold moeten zetten”, aldus De Laet. De brouwerij verzond eerder dit jaar nog 33 containers naar de VS en plande om opnieuw volop te exporteren nadat het tarief eerder was verlaagd. “We dachten: we gaan nu vollen bak bier over de grens steken. Maar ja, nu komt hij weer met 50 procent op blik.” Volgens hem bedraagt de kostprijs van een leeg blik gemiddeld 9 à 10 eurocent, maar de impact op de totale verkoopprijs en marge is niet te onderschatten.

Brouwerij Huyghe exporteert jaarlijks ongeveer 25.000 hectoliter bier naar de VS, goed voor een omzet van 12 miljoen dollar.

Lees ook: Brouwerij Huyghe brouwt nu al kerstbier om Trump voor te zijn

De Amerikaanse markt vertegenwoordigt zo’n 15 tot 20 procent van de totale omzet van de brouwerij. “Dat is een heel belangrijke markt voor ons,” zegt De Laet. “Onze Amerikaanse dochteronderneming telt 22 mensen die uitsluitend Belgische bieren verdelen. Die zijn natuurlijk heel bang.”

Een grote zending Delirium Christmas kon nog net op tijd worden verscheept. “Normaal sturen we dat pas in augustus, maar dit jaar zijn we er vroeg bij geweest,” zegt De Laet. “Dat zijn een dik pak containers die gelukkig al weg zijn.”

Huyghe beschikt voorlopig nog over enkele maanden voorraad in de VS. Toch kijkt De Laet met zorg naar de toekomst. “We hopen op een akkoord tussen Europa en de Verenigde Staten. Anders worden alternatieven zoals lokale afvulling of zelfs een eigen brouwerij overwegen, maar dat kan je niet in zes maanden tijd opzetten.”

Een van de overwegingen is om bier in bulk – in grote containers van 250 hectoliter – naar de VS te verschepen en daar pas in te blikken. “Dat is een mogelijkheid, ja,” bevestigt De Laet. Maar ook daarbij speelt de kwaliteit een rol: “Wij denken dat Belgisch bier alleen die naam mag dragen als het in België gebrouwen en gebotteld wordt.”