Nieuws Oost-Vlaanderen Callens en Christeyns houden Gentse Nieuwe Dokken warm

Callens en Christeyns houden Gentse Nieuwe Dokken warm

Callens en Christeyns houden Gentse Nieuwe Dokken warm

GENT – Het duurzame woon- en leefproject ‘De Nieuwe Dokken’ in Gent is een primeur voor België en omstreken. Callens staat energiecoöperatie DuCoop bij om de restwarmte van het nabijgelegen bedrijf Christeyns naar de bewoners van De Nieuwe Dokken te brengen. In totaal zullen meer dan 400 energiezuinige appartementswoningen en commerciële units van de warmte kunnen genieten. 

In het noorden van Gent rijst momenteel het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken. Wat ooit de industriële spil van de stad was, krijgt nu vorm als duurzaam woongebied langs het water. Een van de belangrijkste duurzame voorzieningen voor het project is het warmtenet waaraan Callens meewerkte. De specialist in warmtetechnieken voorzag warmtewisselaars in de productiehallen van het nabijgelegen bedrijf, en tevens vaste klant, Christeyns. Daar capteren ze de restwarmte die er vrijkomt tijdens het productieproces om daarna, op een stabiele temperatuur, te vertrekken richting het warmtenet.

Christeyns is trouwens geen onbekende voor Callens. Het bedrijf, dat allerhande hygiënische producten maakt, rekent al vele jaren op de warmte-installaties van Callens om de productieprocessen van de nodige warmte te voorzien met onder andere stoom.

Een mooie extra aan dit verhaal? Het warmtenet maakt gebruik van een open architectuur. Afhankelijk van de vraag en het aanbod in de onmiddellijke omgeving, kunnen ook andere productiebedrijven zich aansluiten op het net en hun restwarmte aanbieden.

Een primeur voor België en omstreken

Gent is de eerste stad die zo’n allesomvattend project lanceert. DuCoop leidt er niet alleen de uitbouw van het warmtenet, maar staat ook in voor vergevorderde afvalwaterbehandeling en elektrische zonne-energie. Alles wordt beheerd in een cloudplatform met slimme algoritmes om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Deze technologische hoogstandjes brachten al heel wat nieuwsgierige Europese buurlanden naar Gent om inspiratie op te doen voor hun eigen duurzame toekomst.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.