Bayer Bayer. Foto: Reuters

Chemie- en farmaconcern Bayer lijdt miljardenverlies

Het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer is in het derde kwartaal 4,6 miljard euro in het rood gedoken, vooral door moeilijkheden in de divisie agrochemie. Dat heeft Bayer woensdag bekendgemaakt. De Belgische hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Diegem, in Vlaams-Brabant. Bayer heeft ook een vestiging in de Antwerpse haven. Er zullen directiebanen verdwijnen.

Het miljardenverlies is voornamelijk het gevolg van nieuwe waardeverminderingen in de divisie agrochemie ('Crop Science'), voor meer dan 4 miljard euro. In het derde kwartaal van 2022 had Bayer nog een nettowinst geboekt van 546 miljoen euro.

De omzet daalde met ruim 8 procent tot 10,3 miljard euro. Bayer verwijst onder meer naar dalende prijzen voor onkruidverdelgers op basis van glyfosaat en naar wisselkoerseffecten. Zowel omzet als winst lag onder de analistenverwachtingen.

"We zijn niet tevreden met de prestaties dit jaar", zegt Bill Anderson, die Bayer sinds juni leidt. De CEO wil in maart zijn plannen voor de toekomstige bedrijfsstructuur uit de doeken doen, maar kondigt nu al aan dat er "verschillende lagen van management en coördinatie" zullen verdwijnen. Dat zal leiden tot een "significante daling in het personeelsbestand". Wat de structuur zelf betreft, liggen er verschillende opties op tafel: van het behoud van de huidige drie divisies in één onderneming tot het afsplitsen van 'Crop Science' of 'Consumer Health'. Een splitsing in drie verschillende bedrijven (met ook nog ''Pharmaceuticals') is wel al uitgesloten.

Bayer verwacht in 2024 weinig verbetering, met "zwakke groeiperspectieven en aanhoudende uitdagingen voor de winstgevendheid".