Chemiebedrijf Kronos Chemiebedrijf Kronos wil enkele zaken verduidelijken rond de bezorgdheden van de burgers over hun hervergunningsaanvraag. — © acl

Chemisch havenbedrijf reageert op bezorgdheden van buurt: “We hebben geen uitbreidingsplannen”

Met een sterk herwerkt dossier trekt het chemisch havenbedrijf Kronos opnieuw naar de Vlaamse overheid voor een hervergunning. De buurtbewoners zitten nog met tal van vragen en bezorgdheden. “We hebben helemaal geen uitbreidingsplannen en verkleinen steeds onze impact op het milieu”, zegt fabrieksdirecteur Philip Volckaert.

Het chemisch havenbedrijf Kronos, gelegen aan de Langerbruggekaai en dus dicht bij de woonwijken van Langerbrugge-Kerkbrugge (Evergem), heeft tegen december 2026 een nieuwe vergunning nodig voor zijn activiteiten. Die zou ‘eeuwig gelden’.

Met een sterk herwerkt dossier – hun eerste hervergunningsaanvraag botste op bezwaren rond hun milieu-effectenrapport – trekken ze opnieuw richting de Vlaamse overheid.

Toch maakt Wijkcomité Leefbaar Langerbrugge-Kerkbrugge zich zorgen over de leefbaarheid van de wijk met de golf van hervergunningsaanvragen. Kronos wil hen nu op het gemak stellen: ze worden zowel op een rondleiding als de openbare zitting uitgenodigd, die beide deze week plaatsvinden.

Kronos produceert titaandioxide, een wit pigment dat terug is te vinden in coatings, plastics, papier en schoonheidsproducten. “De westerse wereld verbruikt jaarlijks tussen 6 à 8 kilogram titaandioxide per inwoner”, legt fabrieksdirecteur Philip Volckaert uit. “Hier produceren we zo’n 90.000 ton per jaar en stellen daarbij 300 mensen te werk.”

“Ten eerste benadrukken we dat wij geen uitbreidingsplannen hebben. We vragen wel om de gemiddelde hoeveelheid chloor die we op jaarbasis per dag op ons terrein mogen hebben, te verhogen van 135 naar 200 ton.”

De onbetrouwbare leveringen van de gevaarlijke stof via het spoor zijn daar de reden voor. “Lineas, het industrieel treintransportbedrijf, heeft helaas een gelijkaardige reputatie als de NMBS: vaak te laat, te weinig en te onregelmatig”, aldus Volckaert.

Spoorvrachtoperator Lineas geniet helaas eenzelfde reputatie als de NMBS: “Vaak te laat, te onregelmatig en te weinig.” — © acl

Ook zwavelhoudende cokes zijn belangrijk voor Kronos. Ze gebruiken voornamelijk de laagzwavelige variant, maar afhankelijk van de marktsituatie wil de fabriek ook hoogzwavelige cokes kunnen inzetten. “Dit zal niet leiden tot een hogere uitstoot van zwaveldioxide. De extra zwaveldioxide die we produceren, verwerken we in gips. Daar gaan we dus meer van maken.”

Een andere misvatting die Kronos wil verduidelijken, is het idee van een wasstraat. “Die hebben wij niet”, zegt productiedirecteur Frederik Criel. “We hebben een watergordijn, dat in geval van nood aanslaat. De wagons op onze site staan hier enkel stil om het chloor te verplaatsen naar onze opslagtanks. Bij een lek schiet het watergordijn aan om de verspreiding van de chloor in te perken.”

Een wagon slaat chloor over naar de opslagtanks. Lekt er chloor, dan schiet het watergordijn (groene leiding) aan om verspreiding te vermijden. — © acl

Tot slot wekt ook de ‘eeuwige vergunning’ voor Kronos bekommernissen op bij de buurtbewoners, “maar eigenlijk is deze nieuwe vorm van vergunnen nog strenger”, zegt Volckaert. “We tekenen namelijk in op een vijfjaarlijkse evaluatie. Bij een eerste overtreding maakt de milieuinspecteur van de Vlaamse overheid een proces-verbaal op en zijn wij verplicht een actieplan op te stellen om toekomstige overtredingen te vermijden. Gebeurt dit vaker en kan de milieuinspecteur sterk argumenteren, dan kunnen zij onze fabriek zelfs sluiten.”

Na de openbare zitting op dinsdag en de rondleiding voor de buurt op woensdag hoopt Kronos in augustus de definitieve vergunning op zak te hebben. Daartegen kan wel nog 30 dagen lang beroep worden aangetekend.