Chili Publish haalt 2,5 miljoen euro op

Het softwarebedrijf Chili Publish uit Erenbodegem gaat voluit voor nieuwe groei. De kmo haalde maar liefst 2,5 miljoen euro aan groeikapitaal op. Financiers van dienst zijn durfkapitaalgroepen Volta Ventures uit Gent, Pamica en de investeringsgroep MC. Chili Publish legt zich toe op grafische software, een markt waarin het nog veel potentieel ziet, vooral ook buiten België. Om de expansie te versnellen, werkte het management al enkele maanden aan een nieuwe kapitaalronde. Het vers geld moet gaan naar de uitbouw van het internationaal salesteam, naar R&D en naar marketingoptimalisatie. "We zijn ervan overtuigd dat deze investeringssteun nog meer kansen zal opleveren voor online editing", zegt ceo Kevin Goeminne.

Ook na de inbreng van extern kapitaal zullen de drie oprichters Bram Verniest, Joeri Paeleman en Kevin Goeminne nog altijd tekenen voor de meerderheid. Michel Ackermans van Pamica krijgt wel een zitje in de raad van bestuur. Chili Publish is op nauwelijks zes jaar tijd enorm geëvolueerd. Naast het hoofdkantoor in Erenbodegem heeft de kmo ook al bijkantoren in wereldsteden als New York en Singapore. Het bedrijf levert oplossingen aan meer dan 250 klanten in meer dan 25 landen. Het werd een belangrijke speler op de grafische mediamarkt door een online editing oplossing aan te bieden waarmee bedrijven eenvoudig sjablonen van marketingdocumenten kunnen bewerken in een browseromgeving. De software beschermt merkdesignvoorschriften, maar stelt gebruikers in staat om andere elementen op de pagina naar wens aan te passen. De software kan in verschillende workflow- en bedrijfsbeheerplatformen worden geïntegreerd (zoals eCommerce en DAM), waardoor een gepersonaliseerde gebruikersinterface en een schaalbare set-up mogelijk zijn. Ze biedt ook waardevolle functies zoals 3D-visualisatie aan.

De drie kapitaalverschaffers zijn geen onbekenden in de sector van de private equity. Volta Ventures Arkiv dat investeert in jonge en ambitieuze internet- en softwarebedrijven in de Benelux, is de jongste maar allicht de meest bekende in Oost-Vlaanderen. Het financieringsfonds is zo genoemd naar het Gentse restaurant Volta waar een groep topondernemers, waaronder Marc Coucke, elkaar regelmatig ontmoetten. Frank Maene leidt Volta Ventures operationeel. Naast Frank Maene zijn de andere initiatiefnemers bekende Belgische techondernemers en andere toppers: Jonas Dhaenens (Combell), Peter Hinssen (Across), Jurgen Ingels (Clear2Pay), Filip Vandamme (Barco, nu managing partner naast Maene), Wim De Waele (iMinds) en Jan Vorstermans (Qunova, voordien Telenet). Pamica is de investeringsmaatschappij van Michel Akkermans. De Limburgse Group MC (Hasselt) tenslotte is een familiale investeringsgroep die zich toelegt op risicokapitaal, groene energie en onroerend goed.