Nieuws Oost-Vlaanderen Christeyns en Decontex laten brandweerlui langer leven

Christeyns en Decontex laten brandweerlui langer leven

Christeyns en Decontex laten brandweerlui langer leven

GENT/BRUGGE – Brandweerlui leven gemiddeld zeven jaar minder lang door kankerverwekkende stoffen in hun jassen. Wassen met water en detergent blijkt ontoereikend om de jassen te reinigen. De Belgische start-up Decontex, creëerde daarom samen met het Gentse chemiebedrijf Christeyns een innovatieve reinigingstechniek op basis van vloeibare CO2. De jassen zijn niet alleen vrij van toxische stoffen en gaan langer mee, ook het reinigingsproces duurt minder lang en is beter voor het milieu.

Uit onderzoek blijkt dat brandweerkledij 15 tot 20 keer meer toxische stoffen bevat dan toegestaan door de EU. De Brugse start-up Decontex zocht daarom in 2016, samen met enkele partners, naar een manier om deze pakken grondig te reinigen. “We zijn het rijtje afgelopen: wassen met water en detergent, droogkuis, ozon tot zelfs ultrasoon en infrarood reinigen. Telkens stuurden we het gewassen pak naar een labo maar bleek het resultaat negatief”, vertelt Tommy Verminck CEO van Decontex.

“Ten einde raad kwamen we uit bij een technologie ontwikkeld door de NASA: reinigen met vloeibare CO2. Het resultaat was onvoorstelbaar, alle toxische stoffen waren uit de kledij verdwenen.”

Duurzaam en goed voor het milieu

“LCO2 is een gas dat bij de juiste druk en temperatuur vloeibaar wordt. Zo kan LCO2 de voordelen van nat én droogreinigen combineren. Bovendien is de basis voor LCO2, het gas CO2 zelf, een afvalstof voor heel wat bedrijven. CO2 kan dus makkelijk gewonnen en hergebruikt worden, wat het milieu ten goede komt”, legt Verminck uit.

Ook de levensduur van de pakken is belangrijk. Wereldspeler op vlak van hygiëne en detergenten Christeyns, die zijn schouders mee onder het project zette, biedt hiervoor zijn expertise aan. “Zo’n brandweerpak kost gemakkelijk 1000 euro. Het is dus belangrijk dat deze investering zo lang mogelijk meegaat. Christeyns verzekert zijn klanten al jaren een lange levensduur van hun linnen”, aldus Steven Van de Walle van Christeyns. “We willen met onze R&D afdeling nu ook out of the box denken en mee op zoek gaan hoe we de LCO2 techniek kunnen optimaliseren.”

Ten slotte moet dit alles snel gaan, aangezien brandweerkorpsen wegens een beperkt budget geen pakken op overschot hebben. “Vloeibare CO2 drogen duurt alvast minder lang dan water, maar we blijven verder onderzoeken hoe we dit hele was- en droogproces nog sneller kunnen laten verlopen.”

Een mooie samenwerking

Het Gentse familiebedrijf Christeyns, met een jaaromzet van 350 miljoen, verkoopt producten op dagelijkse basis in meer dan 50 landen. “Wereldwijd hebben we 14 fabrieken en tellen we zo’n 1000 medewerkers. Alleen al in Gent, onze thuisbasis stellen we 130 mensen tewerk.”

Verminck: “Samenwerken met een bedrijf zoals Christeyns is voor ons een enorme meerwaarde. We krijgen verschillende types textiel binnen die elk op een andere manier vervuild zijn. Hun specialisten staan ons hierin met raad en daad bij. Naar de toekomst toe willen we samen met Christeyns detergenten voor LCO2 ontwikkelen die nóg meer aankunnen.”

Wassen we binnenkort allemaal zonder water?

“Momenteel werken we voor 12 van de 20 brandweerzones in Vlaanderen en reinigen we zo’n 10 000 pakken per jaar”, geeft Verminckt nog mee. Naast brandweerpakken reinigt Decontex ook ander textiel dat moeilijk te wassen is met water zoals kogelwerende vesten, lederen motorpakken of loodvesten die gebruikt worden in ziekenhuizen.

 

Of we nu binnenkort allemaal zonder water gaan wassen? “Zo’n vaart zal het voorlopig niet lopen,” verduidelijkt Verminck, “maar op bepaalde plekken waar water schaars is, kan LCO2 wel degelijk een oplossing vormen. Denk maar aan toepassingen in de ruimtevaart of in extreem droge gebieden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.