Thumbs up

Column: Met zijn allen goed bezig!

Nu Made in een hele maand focust op duurzaamheid, besloot ik het thema ook in mijn maandelijkse column even onder de loep te nemen. Waar ligt de oorzaak van de klimaatopwarming en hoe kunnen we er iets aan doen? Hoewel grote bedrijven vaak (terecht) met de vinger gewezen worden, zien we aan alle boeiende verhalen die we de voorbije en komende weken brengen dat heel wat Oost-Vlaamse bedrijven al ontzettend mooie inspanningen doen om hun voetafdruk te verkleinen. Ik denk dan ook vooral: "Jullie zijn goed bezig!"

Met mijn vriend heb ik geregeld boeiende gesprekken rond de klimaatopwarming en mogelijke oorzaken en oplossingen voor het probleem. Meestal komen we uit op het besluit dat enkele grote bedrijven voor het merendeel van de vervuiling zorgen en zij hun verantwoordelijkheid zouden moeten opnemen. Zelf kunnen we als particulier uiteraard ook onze duit in het zakje doen door (af en toe) vegetarisch te eten, de wagen minder te gebruiken en voornamelijk duurzame, natuurlijke, plasticvrije producten te kopen. Helaas wegen dergelijke acties amper op tegen de immense vervuiling veroorzaakt door enkele honderden multinationals.

Gelukkig is er ook in de bedrijfswereld intussen een kentering aan de gang. Zowel grote als kleinere bedrijven zetten zich meer en meer in om hun CO2-uitstoot te verminderen, hun afvalberg te verkleinen en op een meer duurzame manier te werken. Wanneer mijn vriend dus aan zijn relaas begint over hoe vervuilend sommige bedrijven zijn, ben ik blij dat ik toch met heel wat positieve verhalen kan antwoorden. Zo lees je op Made in Oost-Vlaanderen wekelijks wel een artikel over bedrijven die reële inspanningen doen om bepaalde klimaatdoelstellingen te halen. Anderen gaan zelfs nog een stapje verder en presteren op ecologisch vlak al beter dan de vereiste norm. Bedrijfsleiders beseffen dat dit de weg is naar een duurzame toekomst en ze op deze manier zowel nieuwe werknemers als klanten aantrekken.

Daarnaast heb je in Vlaanderen en bij uitstek de regio rond Gent een enorme stijging van het aantal start-ups die duurzaamheid en ecologie als basis hebben. Er is duidelijk een markt voor en heel wat gepassioneerde ondernemers weten hun duurzame boodschap succesvol tot bij het publiek te brengen. Ik denk dus dat we kunnen stellen dat we, op zijn minst in Oost-Vlaanderen, met zijn allen goed bezig zijn!

Ben je benieuwd naar al deze duurzame verhalen? Lees ze 4 weken lang in ons dossier Sustainable Stories of abonneer je op de nieuwsbrief van de sector 'Groene Economie'.