Nieuws Oost-Vlaanderen COLUMN: Overleven we een tweede lockdown?

COLUMN: Overleven we een tweede lockdown?

COLUMN: Overleven we een tweede lockdown?

Als journalist zie ik heel wat ondernemersnieuws passeren. Maandelijks geef ik jullie kort mijn kijk op de actualiteit binnen het Oost-Vlaamse ondernemerslandschap in een leuke column. Op dit moment worden we om de oren geslagen met artikels over een mogelijke tweede lockdown. De vraag is: overleven wij ondernemers dit wel? Uit wat ik de afgelopen maanden gezien heb, is mijn antwoord volmondig ‘ja’! En ik zal je hieronder vertellen waarom.

In maart ging de eerste lockdown van start. Dat was heel slecht nieuws voor talloze ondernemers en hun werknemers. Mensen kwamen tijdelijk zonder werk te zitten, de horeca moest sluiten, events werden afgelast en ook heel wat andere sectoren zaten met de handen in het haar. Terwijl veel van mijn vrienden niet wisten wat met al die tijd thuis aan te vangen, hadden mijn collega-journalisten en ik juist onze handen vol. De afgelopen maanden waren de meest drukke periode voor mij als journalist ooit. En net daar ontstond mijn geloof in de veerkracht van jullie ondernemers!

Veerkracht

Nooit eerder kwam er zo veel positief nieuws binnen als toen. Made in ging van 5 naar 8 artikels per dag om al jullie verhalen te kunnen vertellen. Het ene initiatief na het andere schoot uit de grond. Van mondmaskers en plexi wanden, ‘blijf in uw kot’-kledij en handgeldispensers tot originele afhaal- en leverconcepten in de horeca, digitale tools om thuiswerk te vergemakkelijken en de omschakeling van offline naar inventieve online events.

Natuurlijk hebben heel veel bedrijven het ook uiterst moeilijk gehad. Om nog maar te zwijgen van het aantal faillissementen dat er vermoedelijk nog zit aan te komen. Maar wat ik met deze column wil aantonen is dat ondernemers uiterst veerkrachtig zijn en dat keer op keer bewijzen. Bedrijven vinden zichzelf heruit, slaan een nieuwe weg in, zien opportuniteiten in de crisis en het zijn deze bedrijven waarvan ik zeker ben dat ze ook een tweede lockdown zullen overleven.

Donkere wolk

Ik moet eerlijk toegeven dat de dreigende donkere wolk van een nieuwe lockdown ook mij zorgen baart. Toen vorige keer alles verplicht dichtging, sportclubs inclusief, was dat nog een ver van mijn bed show. Nu zit ik er middenin en zou het betekenen dat ik een oplossing moet zoeken voor de 150 leden van mijn dansschool. Hoe belangrijk het ook is voor onze gezondheid en de bestrijding van de pandemie, telkens wanneer iets moet sluiten zoals horeca, eventlocaties, sportclubs, kleinhandel,… neem je iemand zijn passie en broodwinning weg. Politici mogen dit niet vergeten bij hun besluitvorming. En wij, jullie ondernemers, moeten vooral blijven geloven in zichzelf en vooruit denken. Voor alles bestaat er een oplossing. Samen raken we hier doorheen!

Ondertussen blijven we bij Made in jullie initiatieven en inspirerende verhalen graag delen met onze abonnees! Stuur ons dus gerust jullie verhalen door via redactie@madeinoostvlaanderen.be.

Benieuwd naar mijn vorige column? Lees hem hier!

Reageer op dit bericht

Dossier

Gerelateerde berichten

Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.