Schermafbeelding 2021-01-25 om 09.13.43

COLUMN: Overname e5 begint hoe langer hoe meer op spannende soap te lijken

Maandelijks geef ik jullie mijn kijk op een onderwerp uit de actualiteit. Een thema waar ik de laatste weken naar uitkeek, als was het naar mijn vaste serie op vrijdagavond, waren de ontwikkelingen omtrent de overname van e5 Mode. Het hele verhaal begint namelijk hoe langer hoe meer op een spannende soap te lijken. Op een gegeven moment verscheen bijna dagelijks een update over de verschillende, al dan niet corrupte of geheimzinnige, kandidaten voor de Sint-Niklase modeketen. Benieuwd of de seizoensfinale, die mogelijk morgen al plaatsvindt, met een cliffhanger zal eindigen.

Begin januari volgde dan het tweede deel van de meeslepende reeks toen bleek dat de dubieuze Nederlandse zakenman Lex Hes interesse toonde. Deze man had namelijk al eerder bedrijven opgekocht om vervolgens ten val te brengen. De vakbonden stonden dan ook meteen op hun achterpoten en Lex Hes werd geschrapt van het lijstje mogelijke overnemers. Bleven nog over: Martijn Rozenboom van FNG en een geheimzinnige Deense speler waarvan de naam niet meteen genoemd werd.

Oost-Vlaamse hoofdrolspeler

In datzelfde artikel kwamen de Made in-lezers te weten dat ook een Oost-Vlaamse speler mee zou strijden voor e5 Mode. Op de laatste biedingdag meldde een consortium rond de Oost-Vlaamse textielfamilie De Sutter zich als kandidaat-koper voor de verlieslatende modeketen. De Sutter is eigenaar van textielfabrieken in Tunesië en jeansproducent Ansi. Het bedrijf zou voor de overname in zee gaan met elektrogroothandelaar Bultiauw. Deze laatste zou 2,5 miljoen euro bijdragen, maar dat blijkt nu toch anders uit te pakken.

Christian Bultiauw

Plottwist

In de meest recente berichtgevingen lezen we dat Christian Bultiauw, voormalig gedelegeerd bestuurder en mede-eigenaar van elektrogroothandel Cebeo, dan toch niet mee in het overnameproject voor e5 Mode stapt. Een plottwist van jewelste dus! De Standaard meldt dat de familie De Sutter in plaats hiervan in zee gaat met een “grote Vlaamse industriële speler”. Geheimzinniger dan dit wordt het haast niet.

Waarom Bultiauw afhaakt, en of dat op eigen initiatief is, is niet bekend. Ook wie de nieuwe mede-investeerder exact is, wordt nog niet bekendgemaakt. De tijd dringt nochtans: dinsdag moeten de overnamekandidaten voor de ondernemingsrechtbank verschijnen en wordt de knoop mogelijk al doorgehakt. De Sutter past dus op de valreep nog zijn bod aan.

Dossier met veel vraagtekens

Nieuwe vragen dringen zich op: is Bultiauw pas afgehaakt en moest er nog snel een nieuwe mede-investeerder worden gezocht? Of verleende Bultiauw tot nu toe vooral zijn naam en reputatie als nummer 136 in de lijst van rijkste Belgen, en werd er achter de schermen naar andere deals gekeken? Waar vonden Kristof en Peter De Sutter zo snel nog een sterke bondgenoot en extra middelen? Of stond deze al klaar in de coulissen?

Waarom zoveel mysterie en onduidelijkheid? Spelen de broers bewust verstoppertje of begint hun plan nu al te rammelen? Het blijkt een dossier met veel vraagtekens. En de kijker… die wordt nagelbijtend achtergelaten terwijl de eindgeneriek al op de achtergrond klinkt.