AM_Cores_JardinG_Cam_01_final_02 (1)

CORES Development creëert nieuw groen in de historische Bloemekenswijk van Gent

GENT – Het Dr. Guislainmuseum krijgt een nieuwe overbuur. Op de vroegere Remco site start CORES Development met de ontwikkeling van het intergenerationeel stadsvernieuwingsproject Jardin G. Het project biedt een gevarieerd woonaanbod aan bestaande uit 2 residenties met 41 appartementen en 4 ateliers en een woonerf met 8 rijwoningen. Om openheid in de wijk te bevorderen, komt er een buurtpark van meer dan 2000 m2. Samen met de tuinen van de woningen is het park goed voor een ontharding van 3000 m2. Jardin G. wordt op die manier een nieuwe groene plek die voor verbinding zorgt in een eeuwenoude industriewijk van Gent.

De Bloemekenswijk in het noorden van Gent krijgt er een nieuwe groene woonplek bij. Over het Dr. Guislainmuseum, aan de achterzijde van de Nieuwe Vaart komt binnenkort Jardin G. Dit hedendaags stadsvernieuwingsproject bestaat uit 2 residenties en een woonerf, goed voor net geen 50 wooneenheden, een buurtpark van meer dan 2000m2 en vier ateliers gericht op de lokale maakeconomie.

Een divers woonaanbod voor een diverse wijk

"De Bloemekenswijk kent een relatief dense bebouwing, omdat destijds de tewerkstelling daar te vinden was. Met de komst van Jardin G. willen we een stukje publieke ruimte teruggeven aan de buurt en extra openheid creëren. Met het project mikken we op mensen en gezinnen van verschillende generaties, om zo het project optimaal te verweven in de huidige wijk", legt Sophie Deprez, CCO van CORES Development, uit.

"Het project telt in totaal 8 rijwoningen en 41 appartementen, waarvan vijf appartementen met tuin en drie of  vierslaapkamers en een eigen voordeur. Deze zijn ideaal voor gezinnen. Voor starters zijn er ook compacte één- en tweeslaapkamerappartementen."

Aangezien Jardin G. een afbraak en wederopbouw project is in het hartje van Gent met privéwoningen als prioriteit, geniet het ook van het verlaagd btw tarief van 6%.

 

Duurzame architectuur

Evr-architecten staat in voor de architectuur van de site en de gebouwen. Tal van elementen verwijzen naar de rijke geschiedenis van de wijk. Zo komen de arcades, zachte kleuren en aardse tinten kenmerkend voor het centrum van Dr. Jozef Guislain, terug in de architectuur van Jardin G. Ook de baksteen is een rode draad in het project. Die komen uit de buurt om de milieu-impact te beperken.

Jardin G. is een gasvrij project  en maakt gebruik van enkele hernieuwbare energiezuinige alternatieven (E30) zoals regenwaterrecuperatie, een ventilatiesysteem D en individuele warmtepompen. Alle wooneenheden beschikken standaard over vloerverwarming en topkoeling. Elke ondergrondse staanplaats kan op vraag ook uitgerust worden met een laadpaal. De appartementen en woningen van Jardin G. zijn uitgerust met een Smart Living domotica systeem dat voor een verhoging van het comfort, veiligheid en efficiënt energiebeheer van alle eigenaars zorgt.

Buurtpark van meer dan 2000m2 brengt natuur naar de stad

De helft van de woonunits kijkt uit op de tuin van het Guislainmuseum, de andere helft op het buurtpark in Jardin G. De rijwoningen hebben elk hun zuidgerichte, private tuin. Al die groenruimte is goed voor een ontharding van 3000 m2. Het is landschapsarchitect Arne Deruyter die de inrichting van het publieke park voor zijn rekening neemt.

“Het is enorm dankbaar voor ons om aan de slag te kunnen met meer dan 2000 mnieuwe publieke ruimte, daar kan je al iets mee. Vandaag is dat vrij zeldzaam. Ons doel is om de juiste condities te scheppen, zodat de natuur de rest van het werk kan doen. Het park zal zich in grote mate zelf runnen dankzij de mix van gecultiveerde en wilde planten, maar het zijn de residenties errond die het een bestaansreden geven”, legt landschapsarchitect Arne Deruyter uit.

De verkoop van de wooneenheden en de ateliers is opgestart. De oplevering is voorzien eind 2023.