crah-759×500

Coronacrisis heeft grote impact op aantal starters in Oost-Vlaanderen

Voor het eerst sinds jaren hebben minder Oost-Vlamingen de stap naar het ondernemerschap gezet. Niet verwonderlijk in een crisisperiode als deze. Het aantal starters daalde in de eerste vier maanden van 2020 met 9,65% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toch waagden 4951 Oost-Vlamingen alsnog de sprong, de meesten vanzelfsprekend in de maanden januari en februari. Niettemin zagen een aantal ondernemers toch opportuniteiten in deze crisis en startten hun zaak op in de afgelopen weken.  

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “We zijn allerminst verbaasd dat er een heel pak minder mensen een zaak zijn opgestart in de afgelopen maanden. Niettemin stemt het ons hoopvol dat ondernemers alsnog de sprong in maart en april waagden. Coaching en begeleiding zullen voor deze mensen van cruciaal belang zijn, want ondernemen zal er in de toekomst wellicht anders uitzien dan we gewoon waren. Wendbaarheid zal meer dan ooit een troef worden.”

Regionale verschillen

In Gent is de daling van het aantal starters het grootst, met 11,43%. In april daalde het aantal starters daar zelfs met 45%. Ook in Dendermonde was de daling sterk voelbaar tijdens de eerste vier maanden, met 10%. Sint-Niklaas moet het doen met 9% minder starters. In Aalst waren er 7,46% minder starters en in Oudenaarde 5,62%.

Zij waagden wel de sprong

De coronacrisis schrikte Karolien Van Bel uit Ninove niet af. Zij startte in maart met Belfinity, waarmee ze ondernemingen wil ontzorgen en helpen evolueren naar een paperless office. Karolien: “Toen mijn project in februari door UNIZO als haalbaar werd beschouwd en ik dus begin maart mijn ontslag gaf bij mijn vorige werkgever, had ik nooit gedacht om écht middenin deze nooit eerder geziene crisis mijn onderneming te moeten starten. In allerijl heb ik de omzetprognose in mijn financieel plan moeten bijsturen. De timing maakt mijn opstart zeker niet gemakkelijk, maar ik geloof sterk in mijn onderneming.”

En ook Aron Sampers van TeamChefs in Gent waagde de sprong, maar wel net voor de coronacrisis losbarstte. TeamChefs brengt freelancers in contact met horecaondernemers. Aron: “Eind januari ben ik met m’n onderneming gestart en begin maart stond de agenda al vol tot aan de zomer. Maar toen viel plots alles weg. Gelukkig heb ik als freelancer niet al te veel vaste kosten, maar mijn spaarcenten komen nu wel van pas. Ik had heel wat prospectie gepland naar horecazaken, maar dat is nu heel moeilijk.”

Toch gaat Aron positief en creatief om met de situatie: “Ik ben gestart met ‘coffee talks’. Ik spreek met koks, restauranthouders of andere horeca-uitbaters en vraag hoe zij deze periode ervaren. Met die informatie schrijf ik dan een leuk artikel voor op de website. Op die manier leren ze mij kennen en hopelijk denken ze over enkele maanden aan Teamchef.”

Begeleiding nu belangrijker dan ooit

Wie in de toekomst een zaak wil opstarten zal met meer zaken rekening moeten houden dan voor het coronatijdperk. Je laten begeleiden bij de opstart wordt daarom essentieel. UNIZO gaat ook tijdens de coronacrisis door met de begeleiding van startende ondernemers, weliswaar 100% digitaal. Dat kan op basis van een 1-op-1 begeleiding door een ervaren expert, maar ook via de online Startersdag op 4 juni. Die dag staan uiteenlopende experts en ondernemers digitaal klaar om starters te adviseren om zo hun droom helpen waar te maken.