Faillissement BelGaN Foto: Belga

Curatoren willen 50 miljoen euro realiseren bij chipfabrikant BelGaN

De curatoren bij BelGaN willen 50 miljoen euro activa realiseren bij de chipfabrikant, die vorig jaar failliet is gegaan. Dat lichten ze donderdag toe. Het geld is nodig om schulden af te lossen en de ontslagvergoedingen van het personeel zo veel mogelijk te financieren. Bij BelGaN werkten 440 personeelsleden, vaak met heel wat anciënniteit, aan halfgeleiders op basis van galiumnitride.

Een deel van het machinepark is ondertussen geliquideerd, maar er lopen sinds enkele weken onderhandelingen om een doorstart te realiseren met 100 à 150 personeelsleden. In nieuwsberichten wordt donderdag het Zweeds-Chinese Silex Microsystems genoemd als mogelijke overnamekandidaat, naast een consortium van partijen uit het Midden-Oosten en India. Een Scandinavisch consortium rond het Zweedse investeringsfonds Spirit Ventures kon geen overtuigend voorstel voorleggen.

De curatoren hebben inmiddels gereageerd op de berichtgeving rond het bod van de Franse investeerder Gerard de Bourbon. Zij stellen dat zijn bod van ruim 30 miljoen euro niet onvoorwaardelijk was en afhankelijk werd gesteld van een diepgaand due diligence-onderzoek. Dergelijke voorwaarden zijn volgens de curatoren niet acceptabel bij een faillissement, omdat ze doorgaans leiden tot een lager bod.

Lees ook: Mogelijke doorstart bij BelGaN, laatste chipfabrikant van België

Daarnaast wijzen de curatoren erop dat de beweringen van de Bourbon over de overname van personeel misleidend zijn. Het bod voorzag geen gegarandeerde overname van 420 werknemers, maar een maximum van 360 of 75 procent van het sleutelpersoneel. Dit had volgens de curatoren kunnen resulteren in de overname van slechts 45 personeelsleden, en bovendien onder voorwaarden die door de overnemer zelf bepaald zouden worden.

Volgens de curatele toont de huidige evolutie aan dat hun aanpak loont, met een mogelijk actief van 50 miljoen euro en perspectieven op werkgelegenheid. Die werkgelegenheid is belangrijk, want het behoud van chipproductie in ons land wordt ook in politieke kringen beoogd en ook sectorfederatie Agoria beklemtoont het geopolitieke belang ervan.