Nieuws Oost-Vlaanderen Dalende trend Oost-Vlaamse faillissementen zet zich verder

Dalende trend Oost-Vlaamse faillissementen zet zich verder

Dalende trend Oost-Vlaamse faillissementen zet zich verder

OOST-VLAANDEREN – Het aantal faillissementen in ons land is in oktober met bijna 10% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In Oost-Vlaanderen waren er echter minder faillissementen dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium.

Gedurende de maand oktober gingen in totaal 1.120 bedrijven failliet. Dat zijn er 9,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging uit zich bovendien in alle drie de gewesten. De grootste stijging (+19%) is te zien in het Brusselse Gewest, gevolgd door Vlaanderen (+7,2%) en Wallonië (+4,6%).

“Traditioneel is september de maand met het hoogste aantal faillissementen tijdens een jaar. Nu neemt oktober die positie in met meer faillissementen dan de maand ervoor. We moeten al terug tot 2013 om een hoger aantal faillissementen waar te nemen in oktober”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon.

Op provinciaal niveau kent Oost-Vlaanderen 100 uitspraken (-31,51%). Daarmee bevestigt de provincie de positieve weg die het sinds september opnieuw is ingeslagen. Toen werd er een daling van 1,6% genoteerd. In arrondissementen Oudenaarde (-85,71%), Gent (-43,66%) en Dendermonde (-23,53%) waren er deze maand heel wat minder faillissementsuitspraken. In arrondissementen Aalst (+38,46%) en Sint-Niklaas (+8,33%) werden alsnog stijgingen genoteerd.

Jaarrapport in het rood

Tijdens de eerste tien maanden van 2017 waren er al 8.888 faillissementsuitspraken, een toename van 5,6% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vlaanderen blijft het daar echter goed doen met 0,98% minder faillissementen dan in de periode januari tot oktober vorig jaar. In Wallonië (+5,19%) en het Brusselse Gewest (+24,64%) blijven die cijfers in het rood.

Oost-Vlaanderen blijft in de jaarbalans echter in het rood staan, al slinkt dat cijfer van 11,8% in september naar 6,10% in oktober wat betreft de faillissementsuitspraken tussen januari en oktober in vergelijking met diezelfde periode in 2016. Er vonden er 1079 plaats. Arrondissement Oudenaarde (-12,80%) staat intussen wel volledig in het groen. Arrondissementen Aalst (+46,94%), Dendermonde (+13,33%), Sint-Niklaas (+4,97%) en Gent (+1,42%) laten nog steeds een stijging optekenen ten opzichte van de eerste tien maanden vorig jaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.