Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen. Foto: Getty Images

Data van zeker 45 Belgische bedrijven gelekt in 2024

In 2024 zijn data van minstens 45 Belgische bedrijven gelekt op het darkweb. Dat blijkt uit een analyse van Orange Cyberdefense, de cyberbeveiligingsactiviteiten van de gelijknamige telecomgroep. Orange Cyberdefense merkt ook een toenemende focus van hackers op kmo’s.

De internationale politieorganisatie Interpol heeft 12 mei uitgeroepen tot antiransomwaredag. Met ransomware of gijzelsoftware blokkeren hackers computers of de gegevens die erop staan en vragen ze vervolgens losgeld.

Buitgemaakte gegevens kunnen daarbij uiteindelijk ook gelekt worden, via gespecialiseerde sites op het darkweb, het niet-geïndexeerde deel van het web dat niet zomaar toegankelijk is. Volgens een analyse van Orange Cyberdefense gebeurde dat vorig jaar bij minstens 45 bedrijven uit België. “In totaal is vorig jaar minstens 1,35 terabyte aan data buitgemaakt bij Belgische organisaties”, luidt het.

Kmo’s

Orange Cyberdefense merkt een toenemende focus van hackers op kmo’s: 60 procent van de geviseerde bedrijven heeft minder dan 250 werknemers en een kwart zelfs minder dan 50. “Het gaat enkel om gekende slachtoffers, want vermoedelijk liggen de reële cijfers nog een heel stuk hoger”, zegt het bedrijf wel.

Maakbedrijven zijn met ruim een vijfde (22 procent) de grootste groep slachtoffers. Orange Cyberdefense wijst echter ook op een sterke toename in de financiële en verzekeringssector (13 procent). “Dat is wellicht te wijten aan de afpersing van Penbox, een softwareleverancier die samenwerkt met ruim 400 spelers in de verzekeringssector. Heel wat organisaties zagen hierdoor data op het darkweb verschijnen”, klinkt het.