Nadine Zimmerman Nadine Zimmerman in Heritage. — © Pavlina Photography

De reservaties lopen vlot binnen, en toch sluit Nadine (28) haar gelauwerde restaurant in Gent: “Je verliest je motivatie gewoon”

Het restaurant draait nog altijd goed en toch sluit Heritage over enkele weken de deuren. De administratieve rompslomp en aanhoudende prijsstijgingen wegen te zwaar op Nadine Zimmerman (28), eigenaar en chef.

“Ik ben heel triest dat het restaurant sluit, maar ik blijf erbij dat we stoppen op een hoogtepunt”, zegt Nadine Zimmerman vastberaden. Vier jaar geleden, toen ze nog maar 24 jaar was, nam ze Heritage over, een fine dining-restaurant in het Patershol. Zimmerman groeide op in Duitsland, werkte in sterrenrestaurants in Peru en Frankrijk, en viel als een blok voor Gent.

Toen Fabio Cammalleri en Sebastian Sandor Heritage openden in 2018, ging zij er aan de slag als souschef. Na drie jaar nam het restaurant over als chef en eigenaar. “Vlees hebben we hier nooit klaargemaakt”, vertelt ze. “We hebben een plantaardig menu en een vismenu.”

Onlangs kreeg het restaurant opnieuw een score van 13 op 20 in de Gault&Millau-gids. De reservaties blijven vlot binnenlopen, maar de inflatie hakt er stevig in, zegt Zimmerman. “De voedselprijzen zijn gestoord tegenwoordig. Je verliest gewoon je motivatie en je energie door die aanhoudende inflatie.”

“Chef én eigenaar zijn, betekent dat ik heel veel tijd moet steken in mails, boekhouding, marketing enzovoort. Ik wil daarvan af. Ik wil weer op het koken zelf focussen”

Nadine Zimmerman

Zimmerman besloot uiteindelijk om de deuren te sluiten. Normaal was dat eind mei geweest, maar door “overweldigende steun en een overvolle kalender” stelde ze het einde uit tot 14 juni. Op 21 en 22 juni houdt de chef dan nog een grote uitverkoop in het restaurant. Borden, wijnen, bloemen en meer gaan voor een prikje de deur uit.

© Pavlina Photography

“Chef én eigenaar zijn, betekent dat ik heel veel tijd moet steken in mails beantwoorden, de boekhouding, de marketing en ga zo maar even voort. Ik wil daarvan af. Ik wil me weer meer op het koken zelf kunnen focussen.”

Zimmerman blijft in Gent, maar stapt over naar private dining. “Ik schrijf het verhaal van Heritage verder, maar dan op een kleinere, vrijere manier”, zegt ze. Het pand waarin Heritage zit, krijgt al snel een nieuwe invulling: nog vóór de Gentse feesten zou er een Franse bistro komen.