DSC05292-2 Foto Homemate

Deze oud-medestudenten ruilden het nachtleven in voor domotica

LOKEREN, GENT - Gauthier Tijtgat (25) en Seppe De Cock (21) hebben met hun start-up Homate maar een missie: de domoticamarkt op z'n kop zetten. Vanaf dit weekend schitteren ze een hele week tussen de grote jongens op Batibouw in Brussel, maar tot voor kort zaten ze nog samen op de banken van de Hogeschool Gent. Beiden waren als student-ondernemer actief in het nachtleven, maar corona zorgde voor een drastische carrièrewending.

Het jonge ondernemersduo ontwikkelt met Homate een innovatieve controller die alle domotica in huis integreert. Vorig jaar nog werd het bedrijf bekroond met de Start Academy Award 2021. Uit meer dan 150 inzendingen, bleek Homate de sterkste kandidaat te zijn.

LEES OOK. Oost-Vlaamse start-up Homate wint Start Academy 2021.

Hun onderneming startte anderhalf jaar geleden als schoolproject. En zoals dat meestal gaat bij start-ups in de afgelopen periode, zat corona daar voor iets tussen.

"Seppe en ik waren allebei actief in het nachtleven, ikzelf als fotograaf, Seppe als verantwoordelijke in een jeugdhuis. Maar in 2020 viel de hele sector stil", zo begint Gauthier zijn verhaal. Beiden studeerden industriële automatisatie aan de HoGent. "Via onze stage kwamen Seppe en ik in contact met domotica. We zagen meteen wat dingen die beter kunnen."

Systemen met elkaar laten spreken

"Je hebt enerzijds bekabelde systemen op de markt", legt Gauthier uit. "Dat is onhandig, want dan moet je bij renovatiewerken muren openbreken. Maar ook de draadloze systemen zijn niet optimaal. Vaak moet je een bakje bijkopen voor in het stopcontact en werken de ecosystemen met verschillende apps. Dat soort gefragmenteerde aansturing is heel omslachtig."

Een deel van de oplossing was al voorhanden: Home Assistant is gratis, open source software voor domotica die is ontworpen als een centraal besturingssysteem voor alle domotica in huis. Maar de hardwareoplossing ontwikkelde Gauthier en Seppe zelf in de vorm van een vuistdikke controller.

 

Eén controller voor alle domoticamerken, dat is waar Homate mee uitpakt. Foto Homate

“Stel, het slot op de deur en je deurbel zijn geautomatiseerd. Als je oma aanbelt en je bent zelf niet thuis, laat je ze misschien toch graag binnen. De gezichtsherkenning op de deurbel en het slot zijn twee aparte ecosystemen. Onze controller stelt ze op elkaar af: het laat de twee systemen met elkaar spreken.”

En dat innovatief systeem heeft ook andere voordelen. “Het is een stijlvol alternatief voor al die kabels en apartje bakjes: domotica hoeft niet lelijk te zijn. Sinds een maand wordt onze controller industrieel gefabriceerd, maar het is niet de bedoeling dat we het aan de lopende band verkopen. Onze technologie is meer een blauwdruk voor slimme woningen, zie het als een vorm van dienstverlening.”

Energiebeheer

De technologie van Homate beperkt zich lang niet tot deurbellen en sloten. “Veel van onze klanten hebben het ‘goed voor mekaar’. Ze komen naar ons bijvoorbeeld omdat ze de elektrische wagen willen opladen enkel met de energie van hun zonnepanelen, of op bepaalde tijdstippen. Het gaat dus niet alleen om het comfort van domotica, maar ook om energiebeheer.”

 

Homate mocht in 2021 de Start Academy Award in ontvangst nemen.

B2B2C

Homemate springt in het oog bij particuliere klanten, maar Gauthier waarschuwt. “De B2C-markt is nodig, maar daar kan het niet bij blijven. Het model is niet schaalbaar, dat wil zeggen: telkens wanneer we meer produceren, moeten we ook meer installateurs in dienst nemen. En dat betekent extra kosten.”

Precies daarom opende Homate de deur naar de B2B2C-markt. “In het Business-to-Business-to-Consumer-model klopt een consument aan bij een aannemer of een architect, die dan op zijn beurt een beroep doet op ons.”

“Net om te kunnen opschalen, willen we ook zelf installateurs en technici opleiden. We merken wat terughoudendheid bij deze groep, en geef ze maar eens ongelijk: twee jonge gasten die met een totaal nieuw systeem afkomen. Er lopen al wat samenwerkingen met bedrijven, die kunnen dienen als hefboom om onze technologie te verspreiden. Want dat is dé missie voor de komende periode.”