Nieuws Oost-Vlaanderen Dit jaar al 1.131 faillissementen in Oost-Vlaanderen, inhaalbeweging richting pre-coronaniveau ingezet

Dit jaar al 1.131 faillissementen in Oost-Vlaanderen, inhaalbeweging richting pre-coronaniveau ingezet

Dit jaar al 1.131 faillissementen in Oost-Vlaanderen, inhaalbeweging richting pre-coronaniveau ingezet

In de maand november gingen in totaal 817 bedrijven failliet, blijkt donderdag uit cijfers van studiebureau Graydon. Dat aantal brengt het totaalniveau van dit jaar op 8.992. De provincie Oost-Vlaanderen klopt voorlopig af op 1.131 faillissementen.

In Oost-Vlaanderen steeg het aantal faillissementen in de periode januari-november met 54,7% tegenover vorig jaar. In Antwerpen (+83,5%) en West-Vlaanderen (+60,6%) ligt dat cijfer hoger.

De regio Gent is goed voor ongeveer de helft van de faillissementen (48,8%). In het arrondissement Oudenaarde is het aantal falingen dan weer het sterkst toegenomen (+117,7%). Op sectorniveau is de bouw (247) een uitschieter. Horecazaken (163) en dienstverleners aan bedrijven (145) vervolledigen de top drie in de provincie.

Spookbedrijven

In Vlaanderen blijft het aantal faillissementen met 5.218 nipt onder dat van pre-covid (5.237 in 2019). Ten opzichte van 2021, toen het aantal faillissementen artificieel laag lag wegens de steunmaatregelen van de overheid, was er dit jaar al een spectaculaire stijging van meer dan 60 procent.

De afbouw van coronasteun aan bedrijven en de energiecrisis zijn belangrijke oorzaken van die toename. Maar er is meer aan de hand, onderstreept Graydon. “Verschillende rechtbanken zetten zich volop in voor het opsporen en elimineren van spook- en frauduleuze bedrijven”, klinkt het.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.