“Het bedrijf maakte gebruik van een Bulgaarse vennootschap om goedkoop chauffeurs in België te laten rijden. De zogezegde garage in Bulgarije was louter een stuk grond, de activiteiten gebeurden in België. De verlofregeling, de boetes betalen, het gebeurde allemaal vanuit Gent.”
Zo deed het arbeidsauditoraat de feiten uit de doeken tijdens de behandeling van de zaak voor de Gentse rechtbank. Een ondertussen failliet transportbedrijf zou via die constructie 2 miljoen euro aan sociale lasten hebben ontweken.
Volgens zijn advocaat, Maud Decavel, zette de beklaagde de constructie weliswaar op, maar niet met de intentie iets strafbaars te doen. “Hij is ongelofelijk goedgelovig geweest. Iemand had hem gezegd om zijn mensen daar te laten inschrijven. Hij heeft die persoon vertrouwd, wat niet slim was van hem.”
OCMW-uitkering
Het arbeidsauditoraat vroeg de rechtbank om de man te veroordelen tot een celstraf en daarnaast een verbeurdverklaring van 494.066,44 euro op te leggen, de illegale winsten die hij moet terugbetalen. “48.000 euro werd al in beslag genomen.”
De advocate vroeg mildheid. “Hij heeft hierdoor heel wat schulden en leeft nu van een OCMW-uitkering. Hij zoekt werk, maar niet langer als zelfstandige.” Op de zitting benadrukte de arbeidsauditeur dat de vordering al milder was, om de man niet onnodig financieel te treffen.
De man werd uiteindelijk veroordeeld tot zes maanden celstraf en een boete van 115.200 euro. “Voor een deel van de kwalificaties werd hij wel vrijgesproken.” Ook moet hij een verbeurdverklaring van liefst 357.000 euro betalen. Beroep is nog mogelijk.